Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fullt ös på Ströhö i toner

Från 2014
ströhö i toner
Bild: YLE/Stefan Härus

När jag en dryg kvart före de första tonerna dyker upp i Strömborgska skolan, sitter musiklärare Rolf Danielsson vid mixerbordet och ger de sista instruktionerna åt ljudmixarna.

Han verkar kolugn och ställer villigt upp på intervju trots att man kanske tycker att han skulle ha annat att tänka på just inför start.

Pirrigt medger musikläraren

Det är dags för den första konserten i årets upplaga av "Ströhö i toner" - ett evenemang som går av stapeln för 30 gången.

- Visst är det pirrigt medger Danielsson - fast inte på grund av att det kanske är extra festligt i och med de jämna åren, menar Danielsson, som varit med om dem alla.

Mycket har förändrats, medger Danielsson. Den största förändringen gäller tekniken.

Sladdlöst och bilder

- I början hade ju mikrofonerna sladdar, vilket gjorde att vi fick avbryta föreställningen med jämna mellanrum för att reda upp kabeltrasslet. Idag kör vi ju trådlöst, säger Danielsson.

Riktigt i början - för 25-30 år sedan - var det bara sången som förstärktes. Instrumenten som användes var ofta akustiska. Det var också mera dramatisering av låtarna då än det är nu. Idag är det pop och rock och inget annat.

- Jag antar att det är alla musiktävlingsprogram på TV som bidragit till det, säger Danielsson.

Debut i år är det för bildsättningen. Det är Ströhös bildkonstlärare Christer Wikström som tillsammans med elever arbetat med de bilder som i samband med musiknumren projiceras på väggen bakom scenen med hjälp av videokanon.

Live på nätet

Daniel Andersson och Emma Bakalov är två av kvällens många solister. De sjunger en duett tillsammans och verkar inte ett dyft nervösa minuterna före de ska upp på festsalens scen.

- Det är inte så farligt pirrigt mera säger Andersson. Vi har ju övat så otroligt mycket - i två månader - men visst fladdrar det omkring några fjärilar i magen, medger Bakalov.

Till slut medger musiklärare Rolf Danielsson att det är nervöst också av en annan orsak: Konserten på fredag kväll live-streamas på Yle Östnylands webb jubiléet till ära.

- Det känns nervöst, säger Danielsson. Vi kommer nog trots allt inte att öva extra på grund av det. Vi kör lika på fredag som vi gör ikväll, säger han. Det blir som det blir.