Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland använder samma metoder i Moldavien som i Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Gagauzien är ett fattigt jordbruksområde. Vin är viktigaste produkten.
Bild: Yle/Antti Kuronen

Ryssland driver ett informationskrig i Moldavien för att förhindra att landet orienterar sig västerut mot EU. Vår reporter Antti Kuronen har besökt Gagauzien, en liten region i södra Moldavien som folkomröstat om att närma sig Ryssland, inte EU.

I Gagauzien bor bara 160 000 människor, men regionen har blivit en av stötestenarna på Moldaviens väg mot EU. I februari ordnades en folkomröstning där 98 procent av gagauzerna röstade för att regionen ska ansluta sig till den Euroasiatiska ekonomiska unionen, Rysslands alternativ till EU.

Gagauziens guvernör Mihail Formusal och den autonoma regionens flagga.
Bild: Yle/Antti Kuronen

- Moldavien tänker underteckna associationsavtalet med EU, men ingen har frågat invånarna här om de vill närma sig EU. Därför ordnade vi en folkomröstning, säger guvernören Mihail Formuzal.

Den moldaviska regeringen har avfärdat folkomröstningen som olaglig, i stil med den som hölls på Krim. Guvernören vidhåller att folkomröstningen var laglig och kräver att det ska hållas en folkomröstning i hela Moldavien.

- Här i Gagauzien är mer än hälften av befolkningen beroende av Ryssland. Deras släktingar gästarbetar där och skickar hem pengar. De flesta här talar ryska, de hör till den ryskortodoxa kyrkan och identifierar sig med Ryssland.

Vill höra till tullunionen

De ortsbor jag frågar på gatan på huvudorten Comrat säger alla att de röstade för Euroasiatiska tullunionen. Jag besöker också en by på landsbygden och där får jag samma svar.

- 99 procent röstade för det ryska alternativet i den här byn. Jag till exempel har fem släktingar som jobbar i Ryssland, säger Andrej, som driver den minimala bybutiken.

Karta över Moldavien med grannländer
Bild: Bild: Yle

En ung kvinna som skuffar på en barnvagn säger att hon drömmer om att flytta till Ryssland. Lönerna är usla i Moldavien. Att flytta till ett EU-land har hon aldrig ens övervägt.

EU utlovar visumfrihet

EU har utlovat visumfrihet för alla moldavier den 28 april. Datumet flyttades framåt efter att konflikten i Ukraina tillspetsades. Andrej tror inte att EU:s morot påverkar invånarna i Gagauzien.

- Vi får bara turistvisum till EU. Vi får inte jobba där. Tror du att någon här har råd att semestra i ett EU-land, säger Andrej med ett flin på läpparna.

Ryskt informationskrig

Lenin står fortfarande utanför guvernörens byggnad,  trots att det är 1000 kilometer härifrån till Ryssland.
Bild: Yle/Antti Kuronen

Enligt Oazu Nantoj vid Centret för politiska studier är det klart att Gagauziens agerande styrs från Moskva. Han menar att folkomröstningen är ämnad att skapa politiskt kaos i Moldavien inför undertecknandet av associationsavtalet med EU.

Det är planerat att ske i juni, men kan fortfarande avstyras utifrån.

- Ryssland försöker manipulera folkopinionen på många sätt, men de försöker också att komma åt politiker. Korruption är inte okänt i vårt land, kommenterar Nantoj.

I Ukraina backade tidigare presidenten Viktor Janukovitj på slutrakan från samma associationsavtal med EU. Att Ryssland då hade fingrarna med i spelet verkar klart.

I Moldavien är regeringen och statsministern för tillfället EU-vänliga, men de har tuffa krafter emot sig. Bara för fem år sedan styrdes Moldavien av kommunistpartiet, som hade sina anor i Sovjettiden. I gatuprotester fälldes kommunisterna, men det är möjligt att de tillsammans med andra EU-kritiska partier vinner de allmänna valen som ska hållas i höst. Det är sannolikt Rysslands målsättning.

- Utöver militär makt, pengar och hotelser utnyttjar Ryssland medierna effektivt. Tyvärr är det många i det här landet, som enbart ser på ryska tv-kanaler och nyheter, säger Nantoj.

Diskussion om artikeln