Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

S&P: Finlands AAA i fara

Från 2014
Uppdaterad 11.04.2014 16:13.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's har sänkt utsikterna för Finlands kreditvärdighet.

Finland är fortfarande kvar i den högsta trippel-A-klassen, men enligt Standard & Poor's ser läget sämre ut än tidigare. Finlands ekonomi väntas nu växa med en procent de närmaste tre åren, tidigare var förväntningen 1,4 procent.

Enligt kreditvärderaren är Finlands ekonomi sårbar om det börjar gå utför för euroområdets eller andra viktiga handelspartners, som Rysslands, ekonomier.

Den långsamma ekonomiska tillväxten kan påverka regeringens möjligheter att balansera ekonomin.

Vidare anser kreditvärderaren att Finland har problem med att verkställa politiska beslut.

Det är bara en handfull länder som ligger i den högsta klassen AAA. I eurozonen är det Finland, Tyskland och Luxemburg som har den högsta kreditvärdigheten.

Inte bekymrande

Forskningschefen vid Näringslivets forskningscentral Mika Maliranta tror att beskedet från Standard&Poor's närmast har psykologiska effekter. Det viktiga är marknadens reaktioner.

Att utsikterna för kreditvärdigheten har sjunkit är en tråkig nyhet, men ingen katastrof, säger Maliranta.

Enligt Maliranta är det en påminnelse om att det inte ligger någon automatik i att Finland lyckas behålla sin kreditvärdighet, trots svåra tider. Finland hör till de allra sista länderna i Europa som råkar ut för nedgraderade utsikter.

Avdelningschefen vid Finansministeriet Markus Sovala påminner om att någon nedskrivning av kreditvärdigheten inte ännu har skett utan dagens besked betyder att kreditvärdigheten kan sänkas någon gång i framtiden. Någon konkret betydelse för Finland har det inte i det här skedet, anser Sovala.