Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Läkare vill klona Lennon från hans tand

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 09:44.

Först hade vi turnén där Elvis Presley sjöng för fullsatta arenor från en stor videoskärm – trots att han varit död i många år. För ett par år sedan kom det ”levande” hologrammet med den f.d. artisten Tupac Shakur. Nu har den här smått nekromantiska synen på avlidna musiker tagit ett steg vidare. Och frågan är – har den kanske tagit ett steg för långt när vissa nu drömmer om att klona John Lennon från hans tand?

Tupac hologram, Snoop Dogg och Dr. Dre live på Coachella 2012

Ja, det var allt en märklig känsla första gången jag såg videosnutten där 2Pac-hologrammet uppträder live med Snoop Dogg och Dr. Dre. Det kändes på något sätt onaturligt. Eller åtminstone ovant. För man är ju inte så där överdrivet van vid att döda artister mitt i allt står på scenen och sjunger. Visserligen var jag redan i slutet av 90-talet på konserten Elvis The Concert där de flesta av kungens musiker från hans 70-tals period hade kommit samman för att framföra hans låtar live. Där var bl.a. James Burton på sologitarr, Jerry Scheff på bas, Ronnie Tutt på trummor och Glen D. Hardin på klaviatur. Sången stod förstås Elvis Presley själv för, men då i form av gamla filmade live-snuttar som visades på en stor skärm. Det hela var förvånansvärt stiligt och smakfullt gjort och de lyckades synkronisera det levande bandet med den förinspelade sången otroligt bra. Och när Elvis ännu kunde introducera de flesta musiker vid namn, så fick man nästan gåshud. Jag minns att det till en början kändes litet underligt att sitta där och digga en konsert med en artist som varit död i många år redan, men mot slutet av konserten när Elvis och gänget drog låtar som Suspicious Minds och American Trilogy så glömde jag faktiskt bort att Elvis var både död och begraven. För i den stunden levde han i allra högsta grad. Så trovärdigt var det. Nu i april kommer en uppdaterad version av Elvis The Concert där de visar diverse filmade live-grejer med Elvis medan ett band lirar live till det hela. Där finns dock inga gamla kungliga musiker kvar längre. Elvis – On Stage heter det här spektaklet och Europa-turnén startar i Reykjavik den 24:e april och avslutas i Paris i juni. Och då är vi ju egentligen inte längre så långt ifrån tanken på en turné med ett hologram av en avliden artist, t.ex. Tupac Shakur.

Elvis The Concert, Tyskland 1999

Men oberoende av hur mycket jag gillade Elvis The Concertoch trots att jag även smått vant mig vid tanken på konserter med hologram av bortgångna artister, så går nog min gräns vid att klona en artist. Ni får gärna kalla mig gammalmodig, men – nej. Och det oberoende av hur mycket jag gillar artisten i fråga. Som i detta fall är John Lennon.

År 2012 var det en kanadensisk tandläkare vid namn Michael Zuk som köpte en av John Lennons tänder vid en välgörenhetsauktion. Han betalade 33.000 dollar för den. Inte för att han tror att tanden är värd så mycket i sig. Idag. Men kanske imorgon. I alla fall om han får sin vilja igenom. Som är att en dag kunna äga John Lennons DNA. Michael Zuk tror att den informationen är värd miljoner dollar. För med hjälp av den skulle man kunna göra en klon utgående från den genetiska information som finns i Lennons tand. Den här klonen skulle Zuk sedan uppfostra som sin egen son och när sonen blev tillräckligt gammal, så kunde gossen kanske kunna yrka på att få ta del av de rikedomar, ägodelar och musikrättigheter som John Lennon lämnade efter sig. Och nu rör vi oss i en mycket intressant gråzon. För det finns ju massvis med hädangångna berömda artister som idag är värda tiotals, om inte hundratals miljoner pengar. Om det då mitt i allt dyker upp en klon som hänvisande till det nära släktskapet med artisten i fråga börjar kräva sin beskärda andel av potten, så är det ingen som vet var det hela landar någonstans. Det enda som är säkert är att alla utdragna rättsprocesser kommer att göra väldigt många jurister väldigt rika. Dr. Zuk menar att det nog går att äga en mänsklig klon. Det hela beror bara på hur lagarna är skrivna. Om det inte går i ett land, så sticker han iväg till ett annat där det är okej. Enligt dr. Zuk skulle den här klonen vara en exakt kopia av John Lennon. Zuk skulle ändå försöka få klonen att hålla sig borta från droger och osedligt leverne. Fast gitarrlektioner skulle ändå inte skada, menar den gode doktorn. För det är säkert bra många som gärna betalade en slant eller två för att få se en konsert med John Lennon även om det är en klon. Men det är klart – betalar man 33.000 dollar för en gammal tand, så vill man säkert ha litet bättre utdelning på den än man skulle få på eBay.

John Lennon – Live i New York City (Madison Square Garden 1972)

Dan Eskils musikbar