Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Lilyhammer 2 - ännu större, tuffare och roligare

Från 2014
Uppdaterad 26.05.2014 09:38.

Mafioson och nattklubbsägaren Frank "The Fixer" Tagliano är tillbaka – fortfarande under FBI:s vittnesskydd och nu också tvillingpappa. Att klara av rollerna som halvkriminell och småbarnsfar kräver en del jonglerande, men Frank lyckas rätt så bra och nattklubben Flamingo går av bara farten. Allt är möjligt på den norska vischan med de rätta kontakterna och rätt typ av utpressning.

Inför inspelningarna av den andra säsongen av dramaserien Lilyhammer stod det redan klart att serien blivit en succé - inte bara i hemlandet Norge. Den amerikanska kulturkrocken i Norge går hem i bland annat Australien, Nya Zeeland, Turkiet och Ryssland. Serien har också sålts till BBC i England och till Netflix som också distribuerar den i Nord- och Sydamerika.

Steven Van Zandt som spelar huvudrollen lovar att man inte slagit av på takten inför den andra säsongen, snarare tvärtom.

- Budgeten har varit större denna gång och vi har också använt den. Vi kan ta oss större frihet. Upplägget är det samma som i första säsongen men det blir mer drama, mer farligt men samtidigt anspråkslöst och lekfullt.

Lilla Norge mot två imperier

Trots att serien har blivit en stor framgång har Van Zandt, som också står bakom en stor del av produktionen, ingen tanke på att göra serien mer internationell. Det norska samhället är navet som hela serien snurrar kring.

- Norge har en egen roll i serien. Detta land är ett av de stora mysterierna i världen, säger Van Zandt och slår ut med händerna. Det är ett land som skyddar sig självt på sätt och vis. Det varken önskar eller vill bli satt på en piedestal och samtidigt är landet fullt av paradoxer och motsägelser. Det är det jag tycker är spännande.

När den andra säsongen kör igång får Torgeir för sig att provköra en Ferrari som råkar tillhöra en brittisk gangster. Det hela slutar olyckligt och med ett gäng missnöjda britter i Lillehammer blir saker och ting inte riktigt som man tänkt sig.

- Lagen är ganska lik i USA och Norge, men här väljer folk att följa reglerna medan man i USA först ser till sig själv och gör som man själv vill, funderar Van Zandt.

Frank Tagliano följer varken jantelagen eller norsk hövlighet. Medan den första säsongen långt handlade om dessa motpoler och därpå följande kulturkrockar kastar man alltså även in britterna i den andra säsongen.

- Norge har länge låtit sig inspireras av USA men samtidigt också fått brittiska influenser. I arbetet med manuset har vi låtit oss inspireras av filmer som Snatch, berättar Eiliv Skodvin som är en av manusförfattarna.

Humor i en mörk serie

Den nya säsongen börjar med biljakt, stora skjutvapen och halvnakna damer. Manusförfattarna sticker inte under stol med att man gått lite längre i den andra säsongen. Samtidigt har det varit en utmaning att serien skall vara norsk medan humorn måste fungera internationellt.

- Utmaningen har varit att behålla mörkret i serien utan att för den skull tumma på humorn. Vi har valt att undvika dagsaktuella teman och droppa referenser som är för norska. På samma gång vill vi ha med typiska norska saker som pappamånader och talkoarbete, säger Skodvin.

- Vi går mer på djupet med karaktärerna denna gång och handlingen är uppbyggd så att du aldrig kan förutse nästa steg, inflikar Van Zandt

Hur det går får du se i den andra säsongen av Lilyhammer. Franks egen lilla maffia får så lov att växa sig starkare för att klara nya utmaningar och en rad spöken från det förflutna. Frank känner bara en väg till framgång.

Andra säsongen av Lilyhammer (12)startar i Yle Fem tisdag 15.4.2014 kl. 22.00, 8 avsnitt.
Tillgängligt på Arenan 30 dagar efter sändning.

I rollerna: Steven Van Zandt, Trond Fausa Aurvåg, Steinar Sagen, Tommy Karlsen, Robert Skjærstad, Fritjov Såheim, Henriette Steenstrup, Marian Saastad Ottesen m.fl.
Manus: Steven van Zandt, Anne Bjørnstad, Eilif Skodvin
Regi: Simen Alsvik, Ole Endresen, Geir Henning Hopland
Produktion: Rubicon för NRK / Samproduktion

Läs också: Lilyhammer - ypperligt drama i ett nytt medieutbud

För dig som gillar musiken från Lilyhammer har Yle Fem gjort en egen spellista på Spotify (kräver Spotify inloggning)

Bilder från inspelningarna av Lilyhammer