Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Magnus Swanljung: Sluta påstå att vi alla är rasister

Från 2014
Uppdaterad 11.04.2014 16:41.
Magnus Swanljung

Enligt Sannfinländarnas Eu-valskandidat Jussi Halla-aho är det nu klargjort att det inte är bara är en liten falang inom hans eget parti som är kritisk till Finlands ”slappa” invandringspolitik.

Halla-aho har nämligen frågat. Eftersom den gode doktorn i kyrkoslaviska torde förstå sig på forskningsmetodik lät han tillsammans med sitt parti ett gallupföretag rikta frågan till 1000 slumpvis utvalda finländare. Dessa statistiskt fastställda representanter för dig och mig fick avgöra om Finlands invandringspolitik är ”aningen” eller ”alldeles för slapp”.

Och hur vi svarade på denna stringenta fråga? Jo vi kände väl nog att det var lite slappt.

Vad vi menade med det? Ja, det är inte så gott att veta. Halla-aho fann i resultatet stöd för att skrota Schengen och införa interna passkontroller inom EU. Man borde också försämra det finländska socialskyddet för att bli mindre lockande för ”välfärdsimmigranter”. Däremot vore det inte rätt att sänka flyktingfartyg på medelhavet. Måtta med allt.

Väl sammanfattat av Jussi. Då gör vi väl så? Folket har talat.

Ni invänder? Varför Halla-aho inte frågade oss om vi verkligen vill införa interna passkontroller i EU? Kanske för att han hade fått alldeles fel svar?

Däremot ställde han frågan om man lättare borde utvisa utlänningar som begått brott i Finland. Hur mycket lättare då? Idag kan man utvisa utlänningar för ganska ringa brott. Är det snattare vi ska utvisa till en oviss framtid?

Att partierna allt oftare frågar medborgarna om råd är förstås bra för gallupföretagen. Men är det bra för någon annan? Tveksamt. Med opinionsmätningar förhåller det sig så här: som man ropar får man svar.

För en tid sen granskade Yle Nyheter ett antal opinionsmätningar om svenskans ställning. Beroende på små variationer i frågeställningarna blev svaren helt olika. Allt detta är självklart för den som förstår sig på rudimentär forskningsmetodik.

Problemen uppstår när sanningarna småningom sipprar in i den offentliga debatten. Med god tur får Halla-aho någon journalist att haka på. Journalisten kan sen ställa politiker från andra partier frågor som: ”Men folket anser ju att den finländska invandringspolitiken är för slapp. Borde du inte som folkvald lyssna på folket?”. När det gäller inställningen till svenskan har så redan skett.

Det går just nu kraftig inflation i opinionsmätningar. Vi i medierna gör dem för att skapa nyheter. Intresseorganisationer och företag gör dem för att lobba och göra reklam för sina varor. Ibland, inte ofta, blir det meningsfullt. Men det förefaller synnerligen ängsligt när politiker ber folket formulera åsikter och partiprogram. I en representativ demokrati står politiker för ideologi och åsikter i sakfrågor. Sen röstar folket på den politiker som speglar de egna uppfattningarna.

Inget parti som går till val med en öppet främlingsfientlig agenda kommer att få över hälften av rösterna i ett finländskt val.

Vill man på riktigt veta folkets åsikt för att följa den måste frågan formuleras så att den skulle duga i en folkomröstning. Svaren kunde sedan leda oss förbi den krångliga vägen med representativ demokrati. Men jag tror knappast att Halla-aho eller någon annan politiker ställer oss dumma frågor i syfte att avskaffa sig själva.