Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Varifrån kommer du?” på Seinäjoki konsthall

Från 2014
Marja Kolu är kurator för utställningen ”Varifrån kommer du?” på Seinäjoki Konsthall.
Bildtext Marja Kolu är kurator för utställningen "Varifrån kommer du?" på Seinäjoki Konsthall.
Bild: YLE/Jessica Morney

Det finns många nutidskonstnärer i Finland, men hur mycket känner vi egentligen till konstnärer från andra regioner än vår egen?

Bildkonstnär och kurator Marja Kolu anser att vi vet alldeles för lite om konstnärer från andra orter än vår egen, och nu gör hon ett försök att ändra på det här med utställningen "Varifrån kommer du?" Även i en globaliserad tid frågar vi gärna nya bekantskaper varifrån de kommer, och den här utställningen funderar också på hur en konstnärs hemort påverkar konsten.

Bronskalvar och färgstarka buddhor

Utställningen, som nu visas i Seinäjoki konsthall, visar bl.a Miina Äkkijyrkkäs bronskalvar i naturlig storlek, Jouni Airaksinens närmast sakrala verk ”Cages”, där han skapar ljud och skugga med hjälp av enkla burar av järnstänger och Caroline Pippings 1001 små buddhamålningar. Alla fina representanter för finländsk nutidskonst, säger Marja Kolu. I verken kan vi hitta spår av konstnärernas bakgrund och vad de varit med om i livet.

Ett slag för konsthallarna

-Det är speciellt viktigt att konstnärerna aktivera sig genom att göra bra utställningar som lockar folk nu när utrymmen som t.ex. Vasa konsthall är ifrågasatt, säger Marja Kolu. Konsthallarna är nödvändiga i utställningsbilden, och de kan reagera snabbare än konstmuseerna.

Hon hoppas också på en rörelse i konstpubliken, att den ska följa i utställningen spår vartefter den byter utställningsort. Hon ser det som ett passligt sommaräventyr, eftersom utställningen kommer att variera i utformning bl.a. beroende på konsthallarnas storlek.

Utställningen ”Varifrån kommer du?” visas i Seinäjoki Konsthall till den fjärde maj. I juni öppnar en version i Vasa konsthall och en i Taidekeskus Purnu i Orivesi. En version av utställningen kommer också att visas i Moskva.

Mer om ämnet på Yle Arenan