Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Uthållig med stavgång

Från 2014
Uppdaterad 02.05.2015 10:40.
Bild: Yle

Fördelarna med stavgång är många: uthålligheten förbättras, styrkan i bålen och övrig muskulatur förbättras, syreupptagningsförmågan blir bättre. Pulsen höjs effektivare än vid vanlig gång och kaloriförbränningen höjs. En utmärkt träningsform om man vill påbörja konditionsträning samt bra som återhämtande träning om man redan är en van motionär.

För att få ut så mycket som möjligt av stavgången är det viktigt att man använder en korrekt teknik. Att stavarna har rätt längd: Korrekt stavlängd är också viktigt. Multiplicera alltså din egen längd med 0,68 så får du korrekt stavlängd för just dig.

Hur ser den korrekta tekniken ut då? Mitt triathlon gänget fick goda tips av triathlonexperten Magnus Lönnqvist nyligen.

Mitt triathlon: Stavgång, bra för hela dig - Spela upp på Arenan

Vill man utveckla sin kondition och stärka leder och muskler ytterligare så är det bara att leta efter en lämplig backe och sätta till fart så blir träningspasset ännu mer mångsidigt. Så har såg det ut då Anna, Marcus, Sandra och Stig och programledaren Jontti Granbacka, från tv-programmet Mitt triathlon som sänds från och med 2.11.2014 på Yle Fem, gjorde en backträning med stavar under ledning av Magnus Lönnqvist.

Mitt triathlon: Stavgång, bra för grunduthålligheten - Spela upp på Arenan

Lycka till med backträningen. Vill du läsa mera om stavgång finns några länkar här:
Varför träna med stavar>

Sauvakävely

(klipp Mari Latva-Karjanmaa, foto Jukka Tyni, ljud Camilla Klemets)

Mer om ämnet på Yle Arenan