Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Uppgifter om döda och skadade i Slovjansk

Uppdaterad 13.04.2014 17:22.
Läget i Östra Ukraina tillspetsat

Från östra Ukraina rapporteras att pro-ryska aktivister har ockuperat flera myndighetsbyggnader, åtminstone borgmästarens kontor i hamnstaden Mariupol. I staden Charkiv ska flera människor har skadats i sammandrabbningar mellan pro-ryska och pro-ukrainska demonstranter.

Enligt Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov inledde ukrainska säkerhetsstyrkor en "antiterroristoperation" mot separatisterna i Slovjansk i morse och där ska åtminstone en medlem av säkerhetsstyrkorna ha dödats och flera skadats. Uppgifterna har inte kunnat bekräftas av oberoende källor. Den eventuella operationen tycks nu ha stannat upp.

I Slovjansk intogs en polisstation och en annan myndighetsbyggnad av rysksinnade separatister på lördagen.

Karta över städer i Ukraina.

Avakov skrev på eftermiddagen på sin Facebook-sida att en officer i de ukrainsk säkerhetsstyrkorna hade dödats och fem skadats. Det ska ha skett vid en vägspärr utanför staden då pro-rysk milis öppnade eld mot säkerhetsstyrkorna. Enligt inrikesministern hade också separatisterna lidit förluster.

Avakov meddelade därefter att de ukrainska säkerhetsstyrkorna nu "omgrupperar sig". Det tolkades av en del ukrainska medier som reträtt.

Inrikesminister Avakov har huvudsakligen kommunicerat via sin Facebook-sida och det är svårt att veta vad som händer bakom kulisserna.

"Håll er inomhus och borta från fönster"

På söndag morgon meddelade Avakov att styrkor från hela landet hade kallats in för att delta i "antiterroristoperationen" i Slovjansk. Avakov uppmanade också invånarna att lämna centrum, inte gå ut och att hålla sig borta från sina fönster. Allt för att undvika de befarade sammandrabbningarna mellan ukrainska säkerhetsstyrkor och militanta pro-ryska aktivister.

Journalister på plats såg på förmiddagen lågt flygande ukrainska militärhelikoptrar över centrum av Slovjansk. Tillsvidare har de inte sett några ukrainska specialstyrkor i staden och det har inte heller rapporterats om några regelrätta sammandrabbningar inne i staden.

Militanta pro-ryska aktivister och oidentifierade uniformerade män har byggt höga barrikader utanför de byggnader som ockuperades i Slovjansk på lördagen. Nya vägspärrar har byggts upp i utkanterna av staden och på en del av dem har man tänt eld på bildäck.

På en del håll har civila invånare ställt sig framför barrikaderna för att skydda dem. Det gjorde också Tanja, utanför polisstationen i Slovjansk. Hon sade sig vara där frivilligt, trots att hon var rädd för en stormning.

- Jag är här för idén, inte för pengar som en del påstår, sade Tanja. Jag är ukrainsk medborgare, inte rysk och jag är ingen separatist. Vi har väntat i tre månader på att Maidan (ledningen i Kiev) ska lugna ner situationen och att allting ska lösa sig, men det är de som har drivit oss till det här stadiet.

Ryssland har tidigare varnat Ukraina för att användning av våld mot ryskspråkiga i östra Ukraina skulle torpedera det planerade krismötet i veckan. Enligt planerna ska Ukraina, Ryssland, EU och USA samlas för att diskutera konflikten i Genève på torsdag.

"Orkestrerad och samordnad operation"

USA:s utrikesminister John Kerry talade i telefon med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på lördag kväll. Då ska han ha varnat Lavrov för ytterligare konsekvenser om Ryssland inte gör något för att lugna ner situationen i östra Ukraina och drar bort sina trupper från gränsen mot Ukraina.

Enligt USA:s utrikesministerium ska Kerry också ha uttryckt misstankar om att lördagens attacker mot myndighetsbyggnader i östra Ukraina var orkestrerade och samordnade. Enligt Kerry var de militanta pro-ryska grupperna som deltog i operationerna utrustade med ryska vapen och klädda i likadana uniformer som de ryska specialstyrkor som invaderade Krimhalvön.

Det förnekas av Ryssland.

Läs också: Forskare: "Putin har inte bestämt sig gällande Ukraina"