Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tuomioja: Ukrainas sits är svår

Från 2014
Uppdaterad 13.04.2014 18:10.
Bild: Yle

De senaste dagarnas utspel i östra Ukraina är organiserat och parter utanför Ukrainas gränser är sannolikt inblandade, säger utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP). Enligt ministern behövs det flera internationella observatörer i Ukraina.

Men vilka alla parter som står bakom oroligheterna i Ukraina är oklart, liksom vad man vill åstadkomma med att inta myndighetsbyggnader, tillägger Tuomioja.

- Är det provokation, som skulle göra det möjligt att ta sig över gränsen med större militär styrka, eller strävar man efter förhandlingspositioner, som gynnar de rysktalande, säger Tuomioja till Yle Uutiset.

Han påpekar att Ryssland kunde ta avstånd från de pro-ryska separatisterna och kommunicera att demonstranterna inte representerar Ryssland, om så är fallet, och uppmana dem att lägga ned våldet.

Situationen är svår för Ukraina, konstaterar Tuomioja. De vill inte ha våld för det skulle oundvikligen likna inbördeskrig, samtidigt måste landet trygga sin integritet.

"Ryskt destabiliseringsförsök"

Ihor Todorov, professor i internationell politik vid universitetet i Donetsk, beskriver för sin del händelserna som ett ryskt försök att destabilisera östra Ukraina inför de internationella förhandlingarna i Genève inkommande torsdag.

Det oroliga läget skulle stöda ryska argument om att den ukrainska ledningen inte har situationen under kontroll. Ett självklart syfte med utspelet är att förstöra presidentvalet den 25 maj, säger Todorov till Yle Uutiset.

Enligt minister Erkki Tuomioja borde det internationella samfundet snabbt utöka antalet observatörer i Ukraina för att lugna ner läget. För tillfället har Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, observatörer på plats i landet, men de är få och deras uppgift är inte att ingripa.

EU:s utrikesministrar möts i morgon i Luxemburg.