Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ordkrig i FN:s säkerhetsråd om Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 15.04.2014 00:36.
FN:s säkerhetsråd dryftar konflikten i Östra Ukraina
Bild: EPA

Ryssland och västländer har igen rykt ihop i FN:s säkerhetsråd, som sammankallades till ytterligare ett krismöte på grund av läget i Ukraina natten till måndag. Mötet hölls på den ryska FN-delegationens initiativ, efter att Kiev hade utfärdat ett ultimatum till de proryska separatisterna i den östra landsändan.

Det här var redan den tionde gången som säkerhetsrådet kallades in på grund av krisen i Ukraina, och meningsutbytet följde bekanta mönster.

Den ryska FN-ambassadören Vitalij Tjurkin anklagade än en gång interimsregeringen i Kiev för den ökande spänningen och uppmanade de ukrainska myndigheterna att inte ta till våld mot proryska aktivister i östra Ukraina.

Tjurkin klandrade också den församlade skaran i säkerhetsrådet för att ständigt försöka skylla händelseutvecklingen på Moskva utan att se de verkliga orsakerna till krisen.

USA svarade med att beskylla Ryssland för ett propagandakrig, och varnade för att utvecklingen nu påminner om det som skedde strax innan den ryska införlivningen av Krim.

- Vi vet vem som ligger bakom det här, för det är bara Ryssland som klarar av dessa koordinerade och professionella militäraktioner, sade USA:s FN-ambassadör Samantha Powers, som tidigare under dagen i amerikansk TV också kommenterade USA:s planer ifall krisen eskalerar.

Hon upprepade då Obama-administrationens hot om en ny omgång sanktioner som bland annat skulle drabba den ryska energi- och banksektorn.

Men källor i administrationen medger samtidigt att man inte kan ta för givet att de europeiska länderna är redo att på samma sätt skärpa sanktionerna.

Och för tillfället är man i Washington inte heller säker på om de utlysta förhandlingarna i Geneve senare i veckan mellan Ukraina, Ryssland, USA och EU alls kommer att kunna förverkligas.

Diskussion om artikeln