Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Pank, skuldsatt och sömnlös? Ring Risto!

Från 2014
Uppdaterad 15.04.2014 10:39.
Risto Salminen
Bildtext Risto Salminen hjälper skuldsatta Vandabor
Bild: YLE/Ted Urho

"Jag är i sticket!" Så börjar de flesta samtalen till Risto Salminen på skuldrådgivningen i Vanda. Samtidigt larmar stadens social- och patientombudsman för att allt fler hamnar i en skuldspiral.

Från vår lucka får man ju inga pengar, bara råd och stöd. -Risto Salminen

Skuldrådgivningen i Vanda svarar årligen på lite över tusen samtal. I hälften av fallen räcker det med ett telefonsamtal. Den andra hälften bokar tid till skuldrådgivaren för att få hjälp med det krävande pappersarbetet.

- Vi hjälper till med pappersarbete, tips och andra praktiska saker, berättar Risto Salminen som är chef på skuldrådgivningen.

Och papperstungt är det. Salminen visar några kundfiler som är cirka en centimeter tjocka.

- Det är kopior på alla räkningar, kontoutdrag, allt. Oftast är pappersarbetet det mest överväldigande för våra kunder.

Sömnlösa nätter

När Salminens kunder lämnar hans rum är de ofta lättade.

- Ekonomiska svårigheter hämtar med sig stress och sömnlöshet. När de sedan får hjälp av oss lättar det, och de kan börja tillfriskna.

Salminen menar att hans kunder representerar hela samhällsspektret. Tillsammans går de igenom kundens ekonomi för att få en helhetsbild av betalningskapaciteten.

- Vissa kunder kan ha en betalningskapacitet på 70 euro i månaden efter levnads- och boendekostnader, andra 1000 euro.

Tacksamma kunder

Salminens jobb är att hjälpa dem som vill hjälpa sig själva. Jämfört med kollegerna som sysslar med utkomststöd har han ett tacksamt jobb.

- Från vår lucka får man ju inga pengar, bara råd och stöd. Utkomststödet är ju lagstadgat, och om villkoren inte uppfylls och kunden får ett negativt besked så kan de ibland bli aggressiva.