Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Östra Ukraina spänt efter tidsfrist

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Proryska demonstranter i Lugansk i östra Ukraina.
Bildtext Proryska demonstranter i Luhansk i östra Ukraina.
Bild: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

I östra Ukraina ökar spänningen då tidsfristen för de proryska grupperna att lämna ockuperade byggnader löpte ut. Samtidigt rapporteras nya myndighetsbyggnader ha stormats. Den ukrainska regeringen hotar att sätta in armén medan Ryssland varnar för allvarliga följder om regeringen tar till våld.

I östra Ukraina är läget spänt då tidsfristen för de väpnade proryska grupperna att lämna ockuperade administrationsbyggnader löpte ut i morse.

Maskerade män beväpnade med stormgevär, maskingevär och granater kontrollerar sen helgen sex administrationsbyggnader i Donetskområdet.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Läget i östra Ukraina - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ukrainas ställföreträdande president Oleksandr Turtjinov hotade att sätta in armén om de väpnade grupperna inte lämnar byggnaderna och ger ifrån sig sina vapen.

Turtjinovs uttalande kom efter att en ukrainsk soldat dödades och två skadades i skottlossning med de proryska miliserna i Slavjansk.

Omröstning

Turtjinov lovar i dag att invånarna i östra Ukraina ska få rösta om sin framtid, samtidigt som Ukraina ordnar presidentval den 25 maj.

Exakt vilken fråga väljarna skulle få svara på i omröstningen är ännu oklart. Turtjinov menade ändå att han var övertygad om att en majoritet skulle rösta för ett enat, självständigt Ukraina.

Ryssland hotar ingripa

Uttalanden från Rysslands president Vladimir Putin om läget i östra Ukraina väcker oro i Kiev. Putin säger via en talesman att flera regioner i östra Ukraina vädjar om rysk militärhjälp, och att han följer med händelserna med oro. Uttalandet liknar dem Putin gav före ryska trupper tog över Krim-halvön.

Ryssland har tiotusentals soldater i beredskap vid gränsen till östra Ukraina och hotar med allvarliga följder om Ukrainas tillfälliga regering tar till våld mot de proryska grupperna.

Ryssland kallade en möjlig militäroperation mot de väpnade ockupanterna i östra Ukraina för den ukrainska regeringens krig mot sitt eget folk.

Kiev-regeringen i sin tur anklagade Ryssland för att ligga bakom oroligheterna i östra Ukraina då läget diskuterades i FN:s säkerhetsråd i natt.

Den ukrainska regeringens syn på händelserna i östra Ukraina fick stöd av USA, som menar att Ryssland försöker upprepa händelserna på Krim.

Polisstation stormades

Nya oroligheter rapporteras ha brutit ut sedan den ukrainska regeringens tidsfrist löpte ut. Polisstationen i staden Horlivka stormades våldsamt av ett hundratal demonstranter.

Enligt vittnen ska demonstranterna, som var beväpnade med käppar och andra tillhyggen, ha krävt att poliserna lämnar över sina vapen.

Då polischefen vägrade angrep demonstranterna byggnaden. Flera poliser uppges ha skadats i bråket, och enligt journalister på plats ska folkhopen också ha givit sig på journalister som bevittnade händelserna.

Enligt vittnen har nu demonstranterna kontroll över byggnaden.

Yle Nyheters Antti Kuronen kommer att landa i Donetsk på måndag eftermiddag. Han kommer att rapportera direkt från Donetsk här på Svenska.yle.fi och i nyheterna i radio och i tv.

Diskussion om artikeln