Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tsuumi Sound System brände sina knätofsar för länge sedan

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Tsuumi Sound System
Bild: Miikka Pirinen

Gillar du folkmusik och etno med drag av rock och balkanmusik? Då är Tsuumi Sound System definitivt ett band för dig. På lördag spelade de på Juurijuhla-Rotfest i Esbo. Folkmusikfantasten Mårten Holm var på plats och berättar här vad detta internationellt erkända band går ut på.

Tsuumi Sound System är ett modernt och internationellt band från huvudstadsregionen som satsar på finländsk etno och folkmusik. Gruppen började som musiker för dansgruppen Tsuumi, en grupp som sammanför modern och traditionell folkdans. Grupperna gick skilda vägar 2006. Rötterna finns i den Nordiska folkmusiktraditionen men Tsuumi Sound System har också influerats av många andra musikstilar som klassikt, jazz, rock, samba och balkanmusik. Knätofsarna har brunnit upp för länge sedan.

Tsuumi Sound System består av åtta musiker, som alla tillför gruppen sina egna styrkor. Hannu Kella, som spelar dragspel, har lett Tsuumi Sound Systems verksamhet sedan början. Kella har för övrigt också komponerat filmmusik, bland annat till den skandalomsusade Mannerheim-animationen Uralin perhonen. Förutom Kella består gruppen av Pilvi Järvelä (harmonium, piano), Tarmo Anttila (kontrabas), Tommi Asplund (fiol), Jani Kivelä (gitarr) och Jussi Nikula (trummor), Joakim Berghäll (sax, percussion) och Esko Järvelä (fiol), som den här gången ersattes av den mycket duktige Tero Hyväluoma.

Medlemmarna spelar även i flera andra olika band, av vilka kan nämnas bl.a. JPP, Frigg, och Esko Järvelä Epic Band. Joakim Berghäll har också spelat tillsammans med Ismo Alanko. Alla medlemmar har fått skolning vid bl.a. Sibelius-Akademin.

Tsuumi Sound System har fått goda recensioner internationellt och har lyfts till skyarna av tidsskrifter inom världsmusik. Också BBC har intervjuat Tsuumi Sound System och spelat deras musik. Gruppen verkar faktiskt vara mindre känd i sitt eget hemland Finland, vilket delvis kan bero på att en så här stor grupp kostar en hel del att anlita för spelningar. Medlemmarna spelar också i flera andra olika konstellationer, vilket bjuder på en del utmaningar då det gäller att hitta tid för gemensamma spelningar.

- Vi försöker ordna en turné i Finland men nuförtiden är det ganska svårt. Konserthusen har så höga hyror. Vi planerar vidare och försöker få in lite pengar, berättar Tommi Asplund.

Tsuumi Sound System har samarbetat med den svenske producenten Roger Tallroth, bekant från världskända gruppen Väsen. Gruppen har släppt tre skivor - Hotas (2007), Growing Up (2009) och Floating Letters (2013). Mera lär vara på kommande.

Tsuumi Sound System uppträdde på lördag i den fullsatta Sellosalen under evenemanget Juurijuhla-Rotfest i Esbo inför en märkbart nöjd publik.

Hör mera om Tsuumi Sound System i Vega Folk på måndag 14.04.2014 kl. 22.15 och via Arenan.

Här finns flere smakprov: http://tsuumisoundsystem.com/videos/