Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Under bar himmel

Från 2014
Uppdaterad 14.04.2014 17:08.
Maans, Kalaniemi och Anttila
Bild: Pentti Hokkanen

För Marianne Maans var uppväxten i Esse viktig och den hörs i hennes musik i dag, också om hon lämnat Österbotten och bosatt sig i Esbo.

- Det var Jonas Borgmästars som ledde Esse Juniorspelmän som inpräntade i oss att man alltid ska spela på riktigt. Oberoende av vad det är för musik så ska det alltid göras fullt ut.

Marianne ledde själv sen gruppen Esselåtar innan hon drog vidare för att studera, först till Malungs folkhögskola i Sverige och sen till Sibeliusakademin i Helsingfors. Därifrån fick hon sina musikmagisterspapper från folkmusiklinjen 1998.

Idag räknas hon till landets främsta folkmusiker och jobbar som frilansande musiker och pedagog Hon leder kurser och workshoppar för olika åldrar och jobbar också en hel del med tvärkonstnärliga produktioner. För ett par år sen gjorde hon till exempel utställningen Corpus i Vasa tillsammans med konstnären Paula Blåfield. Marianne stod för musik och ljud i den produktionen.

Ett annat tvärkonstnärligt exempel är Jukka Rajala-Granstubbs debutfilm inom dansfilmsgenren , en kortfilm som baserar sig på Mariannes låt Sålunda menuett. Filmen har bland annat visats i New York på filmfestivalen Dance on camera. Låten finns med på skivan Under bar himmel. Jukka är verksam inom konstverkstaden Malakta i Malax.

- Idén fick jag på en kurs i Danmark då jag första gången förstod vilket drama och skådespeleri som utspelar sig i menuetten . Det är inte bara dansstegen utan nånting väldigt visuellt, säger Marianne.

På den nya skivan finns också ett par medeltida ballader, en genre som både Marianne Maans och Maria Kalaniemi sysslat med tidigare. Ifjol gjorde de konsertserien Lefvande – Medeltida ballader om kärlek och svek tillsammans med Désirée Saarela-Portin och Ann-Mari Häggman. Iprogrammet kan du höra ett arrangemang av Jungfrun i hindhamn som Marianne sjunger.

Under bar himmel – Taivasalla är en trioskiva också om det är Mariane Maans som har tagit initiativet till den och skrivit och arrangerat det mesta. Övriga medverkande är Maria Kalaniemi på dragspel och sång och basisten Ape Anttila. Maria och Marianne har samarbetat mycket ända sedan slutet av 80-talet.

I programmet Österbottnisk musik kan du höra en intervju med Marianne Maans och låtarna Petalaxpolska – för många körsångare känd som Var är vägens mål – En kärlekssaga, Jungfrun i hindhamn och Sålunda menuett.