Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rapport: OK äta kustlax

Från 2014
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Laxfisket längs med Finska vikens kust är hållbart. Det visar en utredning som har gjorts på yrkesfiskarnas initiativ.

Enligt rapporten försvagas stammarna av vildlax inte om man fiskar planterad lax. Idag är de flesta fångade laxarna planterade. I studien hittade man inga vildlaxar bland fångsten.

Det var Södra Finlands Fiskerigrupp ESKO som genomförde utredningen. I den bedömde man hur hållbart fisket av abborre, gädda, gös, lax, sik och karpfiskar är i Finska viken.

Vid fiskerigruppen säger man att finländarna med gott samvete kan köpa lax och annan fisk. Den är inte utrotningshotad, enligt gruppen.

Inget MSC-certifikat ännu

I det här skedet tänker fiskarna inte ansöka om att få kustfisket certifierat som hållbart MSC-fiske, eftersom det är dyrt att skaffa certifikat.

Men om de stora butikskedjorna kräver certifiering, så kan yrkesfiskarna att tänka om, säger man på Södra Finlands Fiskerigrupp. Men då måste också andra instanser än yrkesfiskarna bidra ekonomiskt, säger man på ESKO.

Traditionellt nätfiske kommer kanske aldrig att uppfylla MSC-kriterierna. Men fiske med hjälp av ryssja är på MSC-nivå redan nu, anser krafterna bakom utredningen.

I världen finns fler än 200 MSC-ceritifikat, i Finland inte ett enda ännu.

Läs mer om MSC här