Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Mannen bakom Tom of Finland

Uppdaterad 15.02.2016 13:36.
Tom of Finland.
Bildtext Tom of Finland-skiss.

Tom of Finlands teckningar ska bli frimärken i början av september. Men vem är mannen bakom pseudonymen Tom of Finland, alltså Touko Laaksonen?

Berndt Arell, chef för nationalmuseet i Stockholm är en Tom of Finland-kännare. Han har bland annat skrivit en bok om denna gayikon och även satt upp en utställning om honom för ett antal år sedan.

berndt arell
Bildtext Berndt Arell är chef för nationalmuseet i Stockholm. Han har bland annat skrivit en bok om Tom of Finland och även satt upp en utställning om honom.

Glad över frimärkena

– Han har varit en viktig förebild för mig eftersom han synliggör andra delar av konsten, alltså subkulturerna. Han gjorde det under en brytningstid då det inte var okej att vara öppet homosexuell och jag är extraglad att hans teckningar återges på frimärken. Det här med tanke på att det för 15 år sedan ännu var otänkbart att ens visa hans bilder offentligt.

Berndt Arell hade aldrig äran att få träffa själva Tom of Finland, alltså Touko Laaksonen, som föddes 1920 i S:t Karins och dog 1991 i Helsingfors.

Superstjärna inom den egna subkulturen

– Jag träffade hans syster en hel del då jag skrev en bok om honom och satte upp en utställning om honom för ett par år sedan. Systern bodde tillsammans med Touko och hans pojkvän. Familjen hade väl endast vaga aningar om vad han höll på med. Han var samtidigt en internationell superstjärna inom den homosexuella subkulturen.

I vissa kulturer är Tom of Finland alltså helt superkänd och i andra inte alls. Juha-Heikki Tihinen är konstvetare och kurator för Pro Artibus. Han menar att Tom of Finland har skapat sin egen värld inom konstvärlden. Hans konstverk är en blandning av porr och konst som blev väldigt viktiga för 1900-talets gaykultur.

Bildtext Juha-Heikki Tihinen är konstvetare och kurator för Pro Artibus. Han menar att Tom of Finland har skapat sin egen värld inom konstvärlden.

Andy Warhol hörde till hans vänner

– Touko jobbade på en reklambyrå men också som musiker på olika restauranger. I slutet av 70-talet blev han först berömd i Amsterdam och Berlin, men också i San Fransisco och New York. Till hans vänner hörde bland annat Andy Warhol som också köpte Tom of Finlands konstverk.

Först på 1990-talet ställdes hans konst ut i Finland och Kiasma köpte hans verk till nutidskonstsamlingarna. Juha-Heikki tycker att är väldigt sent. Men han säger att det var först då hans hemland vågade ge sitt erkännande till honom.

Levde aldrig öppet homosexuell

Berndt Arell säger att Tom of Finland egentligen aldrig levde öppet som homosexuell.

– Det var väldigt få som visste vem han var trots att han bodde i Helsingfors. Få kopplade ihop Touko Laaksonen med Tom of Finland. Det var väldigt få som ens trodde att det var en finsk tecknare som gömde sig bakom pseudonymen. Han levde aldrig offentligt ut sin sexuella identitet.

Tom of Finlands konst avbildar ofta mycket välbyggda läderklädda män på till exempel motorcyklar. Eller män klädda i sjömansuniformer involverade i sexuella handlingar. Touko började skicka bilder till amerikanska gaytidningar under sent 1950-tal och kallade sig för Tom of Finland för att hans identitet inte skulle röjas i Finland.

Tom of Finland.
Bildtext Tom of Finland. - (Copyright: Åbo kulturhuvudstadsår)

Väldigt uppskattad och beundrad

– Tom of Finland var den som hittade sin egen stil och hans stil var uppskattad. Han skapade sitt eget bildspråk som blev väldigt märkvärdigt och hans konst har påverkat andra konstnärer. Han tecknade sina egna fetischer och blev därför beundrad inom den homosexuella subkulturen, säger Juha-Heikki.

Juha-Heikki tycker att det var på tiden att Tom of Finlands bilder pryder våra frimärken.

Homosexuella konstnärer uppmärksammas

– I tio år har man pratat om att han borde få ett minnesmärke i Helsingfors och det väntar jag ännu på, säger Juha-Heikki.

Berndt Arell tycker att posten valt modigt och rakryggat bland Tom of Finlands teckningar.

– Men det är ett konstigt år med tanke på att en annan av våra kändaste homosexuella konstnärer, alltså Tove Jansson, också fått mycket uppmärksamhet. Hon får ge ut sin konst på frimärken och har också fått en egen park, säger Arell.

Berndt tycker mest om Tom of Finlands sjömansteckningar.

– Men jag gillar också Michelangelos David som Tom of Finland har gjort sin egen tolkning av den. Du kan tänka dig vilka kroppsdelar som Tom of Finland har betonat och koncentrerat sig på, skrattar Berndt.

Här kan du ser mer av Tom of Finlands konst.