Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Det gäller att ha tungan rätt i mun"

Från 2014
Uppdaterad 15.04.2014 14:16.
Programmet är inte längre tillgängligt

- Vi får kritik både för att vi är för mycket "putinister" som "antiputinister" säger den gladlynte Levan Tvaltvadze, en av redaktörerna vid den fyra personer starka redaktionen Yle Novosti, där man levererar nyheter på ryska för den ryskspråkiga befolkningen i Finland. Intresset för redaktionen har varit stort, särskilt nu under Ukrainakrisen.

Enligt honom är kritik från båda hållen mot Novosti ett gott tecken; då sysslar man med rätta saker i rätta proportioner.

- De flesta ryska tv-kanaler ägs av staten och där kritiserar man den ukrainska ledningen skarpt. I Ryssland har de flesta ryssar tillgång bara till tv-nyheterna, och därför har nyhetskanalerna stor makt över folket. Om man granskar nättidningar och rysk radio förekommer där flera olika former av rapportering, berättar Levan Tvaltvadze.

Nyheter på ryska med Katja Liukkonen och Levan Tvaltvadzen

Erövring - eller återbördande?

- Ordbruket är också intressant visavi Ukraina. Man talar om "återbördandet av Krim" eller "erövringen av Krim" beroende på vilken synvinkel man väljer. I Ryssland försvåras läget av de statliga tv-kanalernas starka ställning. De som har tillgång till information på nätet får ett bredare perspektiv på vad som är på gång i Ukraina.

- För mig är det intressant att se på läget i Ryssland och Ukraina ur olika synvinklar. Jag skulle vilja höra fler intervjuer med vanliga människor i Ukraina, vi skulle behöva mångsidig rapportering från platsen, läs östra Ukraina, funderar Tvaltvadze vidare. Bilden blir annorlunda jämfört med att se på händelserna härifrån nyhetsdesken.

Tack från många håll

Den lilla redaktionen Yle Novosti har fått tack från många håll. Senast var det statsminister Jyrki Katainen som tackade för gott jobb och betonade hur viktigt det är med mångsidig information till dem som talar ryska i Finland.

- Vi är glada för responsen, och vi hoppas att vi i något skede får mera pengar för vår verksamhet, önskar Levan Tvaltvadze.

- Nu gäller det att ha ögon och öron öppna ständigt, det är spännande tider. Vi hoppas att den ryska ambassaden följer med våra nyheter - det skulle öka vårt värde, småler Tvaltvadze. Vi vill bli tagna på allvar.

Förhandlingar pågår

Proryska demonstranter i Kramatorsk i östra Ukraina den 14 april 2014

Levan Tvaltvadze tror inte på en våldsam lösning i östra Ukraina.
- Köpslagning pågår nu, var och en funderar över vilket pris man är färdig att betala. Det blir fråga om att ta någon form av gyllende medelväg, tror han. Någon upplösning i form av krig tror han inte personligen på. Han tror också på att östra Ukraina förblir en del av Ukraina.

- Krim återbördas inte till Ukraina utan förblir ryskt, förutspår han vidare. Ock kom ihåg att det här är bara min personliga åsikt, inte redaktionens officiella, avslutar han diplomatiskt.

Läs också:

Novosti: Folk vågar inte intervjuas.