Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kiev tappar kontrollen i Donetsk

Uppdaterad 15.04.2014 09:29.
Demonstration i Donetsk i östra Ukraina, april 2014.

I Donetskregionen i östra Ukraina kontrollerar pro-ryska demonstranter myndighetsbyggnader i alla större städer. Den stora frågan är om regeringen i Kiev har förlorat kontrollen över stora delar av östra Ukraina på grund av att många poliser byter läger.

– Goddag Donetsk. Det här är vårt Maidan, det här är vår revolution, ropar en man från scenen utanför den massiva myndighetsbyggnad i Donetsk, som pro-ryska demonstranter ockuperade för en vecka sedan.

Ockupation i Donetsk i östra Ukraina, april 2014

I minsta detalj har de försökt kopiera demonstrationslägret på Självständighetstorget i Kiev med barrikader, tält, en scen med musik och tal. Men det enda som sammanbinder människorna här är den totala avskyn mot just den regering som Majdan-revolutionen lyfte till makten.

– Vi är inte separatister, bara människor från Donbas, säger en kvinna som är på plats tillsammans med sina tonåriga barn.

Hon säger att hon demonstrerar för att regeringen i Kiev har glömt bort östra Ukraina och Donetskregionen med sina närmare fem miljoner invånare. Hon vill inte ansluta regionen till Ryssland, men nog ha autonomi.

– Donbass är rysk mark, vi är ryssar med rysk kultur, säger en kvinna som vill bli intervjuad. Enligt henne måste östra Ukraina införlivas med Ryssland.

I det myller av åsikter som finns bland demonstranterna är den stora frågan om regeringen i Kiev håller på att förlora kontrollen över östra Ukraina oberoende av en rysk invasion eller inte. Horlivka var den sista större staden i Donetskregionen som höll emot de pro-ryska demonstranterna tills den lokala polisstationen ockuperades igår. Den lokala polischefen blev misshandlad, men många poliser ser ut att ha bytt läger.

Avgörande är var polisernas lojalitet ligger - hos centralregeringen i Kiev eller separatisterna. Många sneglar mot Ryssland där polislönerna är mycket högre. I något av ett nödrop kallade Ukrainas president Olexander Turtjynov på FN att skicka fredsbevarare till östra Ukraina.

Antti Kuronen i Donetsk

Läs också:
Ökad misstro i Ukraina
Tuomioja: Ryssland regisserar protesterna
Östra Ukraina spänt efter tidsfrist