Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ökad misstro i Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 15.04.2014 09:55.
Ockupation i Donetsk i östra Ukraina, april 2014

I Kiev växer misstron mot regeringens sätt att sköta situationen i östra Ukraina, samtidigt som oron över Rysslands nästa drag ökar. Det har förekommit obekräftade uppgifter om sammandrabbningar i östra Ukraina under natten.

Arga demonstranter samlades under måndagskvällen på Maidan. De krävde att åtminstone den tillförordnade presidenten Oleksandr Tursjinov och inrikesministern Arsen Avakov avgår eftersom de inte klarar av att sköta situationen i östra Ukraina. Rörelsen som ledde protesterna på Maidan känner sig svikna. Samtidigt ökar oron över vad Ryssland ska göra.

Antti Kuronen i Kiev 2014.
Bildtext Antti Kuronen är på plats i Ukraina

Proryska separatister ockuperar nu byggnader i åtminstone tio städer i östra Ukraina. De har vädjat till Ryssland om beskydd om Ukraina sätter in armén mot dem. Under natten har det förekommit obekräftade uppgifter om våldsamheter i regionen, och det ryktas om dödsoffer.

- Det cirkulerar en massa rykten, säger Svenska Yles Antti Kuronen som är på plats i Donetsk. Jag tror inte att någon har dödats, men det har varit lite sammandrabbningar och folk har skjutit i luften.

Enligt Kuronen råder det anarki i flera mindre städer, eftersom demonstranterna har kontrollen.

Putin: vi har inget med saken att göra

USA:s president Barack Obama varnade på måndagskvällen Ryssland för att det kommer att kosta Moskva mycket om Ryssland fortsätter att blanda sig i läget i Ukraina. I ett telefonsamtal med president Vladimir Putin uppmanade Obama Putin att använda sitt inflytande för att lugna läget.

President Putin vidhöll att Ryssland inte har något att göra med ockupationerna i östra Ukraina. Enligt Putin beror krisen på den ukrainska regeringens ovilja att skydda den ryskspråkiga befolkningen. Han uppmanade i sin tur Obama att försöka använda sitt inflytande för att se till att det inte blir något blodbad i Ukraina.

Det var Putin som ringde upp Obama.

EU beslöt om nya sanktioner

EU:s utrikesministrar beslöt på måndagskvällen att utvidga sin lista över ryssar som inte får resa in i EU och som får sina tillgångar frysta. Redan nu finns det 33 personer på listan, och det är oklart hur många personer som kommer att läggas till.

EU är också redo att kalla in ett extra toppmöte nästa vecka för att behandla krisen i Ukraina.