Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa elektriska bygger på höjden

Från 2014
Uppdaterad 30.04.2014 09:40.
Tom Eriksson
Bildtext Krävande men värt utsikten, säger Tom Eriksson.

Verksamheten vid Vasa Elektriska kommer från och med årsskiftet att finnas nybyggda urtymmen vid Brändö bro.

- Grunden var en utmaning. Det är som att bygga en kaj vid en hamn innan vi kunde börja bygga själva grunden. Det tog ungefär tre månader, men tack vare en mild och bra vinter gick det rätt så snabbt när vi kommit så långt, säger Tom Eriksson, byggherrekonsult.

Spontning och borrpålning

Det är inte så bara att bygga tätt intill statsfjärden. Det finns en hel del utmaningar att tacklas med.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det ställer krav på alla parter; planerarna, byggarna och för konsulterna, säger Eriksson. När man bygger på stranden måste man gå ner till berggrunden för att vara säker på att grunden håller. Vi gick 15-20 meter ner med både spontar och borrpålar.

Den fyra våningar höga byggnaden har tio meter höga fönster i riktning mot Vasa universitet.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Ja, det är verkligen vackra vyer. Jag vågar inte spekulera i vem som kommer att ha den bästa utsikten, säger Eriksson och skrattar.

Den nya byggnaden är 6000 kvadratmeter stor och 170 personer kommer att jobba på den nya adressen. Byggnaden är inflyttningsklar i mitten av december och själva flytten sker strax efter årsskiftet.

- Det här betyder mycket för stadsbilden. Och förhoppningsvis kommer vi att se flera sådana här byggen i staden, säger Eriksson.

De tidigare utrymmen som Vasa Elektriska huserade i på Skolhusgatan och Cirkelvägen är till salu. Den nya kontorsbyggnaden kostar omkring 15 miljoner euro.