Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Fulla tjejer i bakgrunden på Anna Abreus nya låt

Från 2014
Pernilla och Jonas Karlsson
Bildtext Det var vår Pernilla som framförde Jonas Karlssons låt När jagt blundar i UMK och Eurovisionen år 2012.
Bild: X3M / Stiftelsen

En av Finlands just nu största och bästa producenter, Jonas Karlsson besökte oss på X3M. Han berättade bland annat hur man ska gå till väga om man skrivit en bra låt och snackade lite om Anna Abreus nya singel Ra-ta ta-ta som han producerat.

Många av oss hörde för första gången om Jonas Karlsson i samband med UMK (Uuden Musiikin Kilpailu) år 2012 när hans låt När jag blundar vann och skickades vidare till Eurovision Song Contest i Azerbajdzjan. Det var vår egen Pernilla Karlsson som stod på scen och framförde låten.

Just nu är Jonas aktuell med Anna Abreus nya skiva som släpps i slutet av maj. Första singeln från det kommande albumet Ra-ta ta-ta släpptes förra veckan och låten är inte lik gammalt Anna Abreu-material. Jonas berättar att han vill vara känd för det att om man kommer till honom så får man något extra. Han ville inte heller att Annas femte skiva skulle vara likadan som de fyra tidigare.

- Det var en dag som Hank Solo och jag satt i studion och funderade att vad vi ska göra för crazy. Det kanske var lite alkohol inblandat men allt började med en dum idé och den fanns med under hela skrivprocessen.

Jonas berättar också att i bakgrunden i versen så finns det en snutt från Youtube där det är jätte fulla flickor på en bar som skriker och spyr.

Hur ska man gå till väga om man har skrivit en bra låt?

När vi en gång har chans att fråga en av Finlands främsta producenter hur man ska gå till väga om man skrivit en bra låt så gör vi det.

- Lönar sig att skicka låten till en utgivare. En utgivare jobbar med att hitta artister som skulle passa till låtarna som de har i lager. Skivbolagen kontaktar således någon av de tre utgivarna i Finland, inte låtskrivarna, när de behöver nya låtar. Också låtar som skrivits med ett visst album i tankarna men inte kommit med på albumet blir i publisherns katalog och kan användas senare.

Har ni redan hört Anna Abreus nya låt? Hör ni Youtube-klippet med de fulla tjejerna som Jonas berättade om?

Mer om ämnet på Yle Arenan