Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lönsamt att köpa större bostad nu

Från 2014
Uppdaterad 15.04.2014 21:01.
Programmet är inte längre tillgängligt

Barnfamiljer som behöver större bostad - eller de som köper sin första bostad uppmuntras slå till nu. Det beskedet ger fastighetsförmedlaren Kiinteistömaailma som kom med sin fyrtionde bostadsbarometer om utsikterna i branschen i dag.

Branschen tappade 15 procent i fjol och det går fortsättningsvis trögt. Det rådande ekonomiska läget har gjort köparna försiktiga och försäljningstiderna är långa. Köparna tar mindre lån för mindre bostäder och därför är det ont om små bostäder för tillfället.

Välja och vraka

- Läget är nog gynnsamt för köparna, det finns mycket att välja och vraka emellan och mindre bostäder går åt, säger vd Seppo Hämäläinen vid Kiinteistömaailma. Vanliga köpare konkurrerar om de minsta bostäderna med placerare som är köpsugna nu. Speciellt bostäder i gott skick lockar.

Den finländska bostadsmarknaden lider av att familjestorlekarna krymper och efterfrågan på stora bostäder minskar. Det tar länge för marknaden att anpassa sig till det här, fortsätter Hämäläinen.

- De 65-åriga änkorna har mest utrymme i dag, säger han.

Låg räntenivå ännu ett tag

De låga räntorna, som väntas fortsätta vara låga ända till slutet av nästa år borde ändå uppmuntra folk att slå till, skriver Danske Bank som äger varumärket Kiinteistömaailma.

Banken anser också att ränteskyddet för bostadslånet skulle löna sig att ta nu - finländarna brukar göra tvärtom och ta skyddet när räntorna är höga, beklagar bankens direktör för kundverksamheten, Kenneth Kaarnimo.

Nu lönar det sig också att reparera och uppehålla bostadens värde, säger han.

- Folk tvekar ändå och därför löper det trögt på bostadsmarknaden. Kanske finländarna är överförsiktiga, funderar Kaarnimo vidare. Rubriceringen kring ekonomin och den galopperande arbetslösheten påverkar folk mer än vad de skulle behöva göra. Det är köpläge nu, betonar han.

Det lönar sig att ta tid på sig och söka bostad i lugn o ro, det är köpmarknad särskilt för större bostäder för tillfället, uppger Kaarnimo.

Bankärenden på mobilen tar över

Allt fler för också låneförhandlingar på nätet eller mobilt. Danske Bank förutspår att bankärenden via mobilen blir den populäraste formen att sköta bankärenden i slutet av nästa år.

Chefsekonom Pasi Kuoppamäki vid Danske Bank gav också en egen översikt av det ekonomiska läget just nu. Här kan du läsa mera om utsikterna, på den europeiska statistikmyndigheten Eurostats sidor.

Varför klarar sig Finland sämst ur recessionen i Norden - se videoklippet!