Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Färre läxor och färre böcker att kånka

Från 2014
Bildtext arkivbild
Bild: YLE

Färre läxor, färre böcker att bära på och kortare skoldag. Det är några av fördelarna med 75 minuters lektioner enligt elever. Lyceiparkens skola, Strömborgska skolan och Borgå gymnasium införde i höstas 75 minuters lektioner.

Nuhar skolorna gjort en utvärdering av systemet. En klar majoritet av eleverna och föräldrarna anser att 75 minuters lektioner är bättre än 45 minuters.

Färre ämnen och kortare skoldagar

Med långa lektioner hinner eleverna har högst 4 olika ämnen per dag, mot 7-8 ämnen med kortare lektioner. Det betyder läxor i färre ämnen och skoldagen blir också kortare. Nu slfutar skoldagen kl 14.30.

Långa lektioner passar bäst för språk, realämnen samt musik och bildkonst enligt elevernas respons. Sämst passar långa lektioner och matematik i hop. Lektionerna blir tunga. Här får lärarna nu fundera på hur det lägger upp undervisningen, säger rektor Carola Wiksten-Gustafsson i Strömborgska skolan. Undervisningen kunde lättas upp med knep och knåp och tankenötter.

En oväntad följd av långa lektioner är att skolan har blivit städigare enligt städarna. Det ligger inte så mycket papper och skräpar runtom i skolan. Det har också blivit lugnare..

Långa väntetider för skjuts

Visst finns det också nackdelar med systemet. En nackdel är att elever kan få vänta länge på skolskjuts. Det gäller speciellt elever som kommer från södra Borgå,
dvs från Pellinge, Vessö och Ebbotrakten , berättar rektor Wiksten-Gustafsson