Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vuojärvi: Fem förutsägelser om fotbolls-VM

Från 2014
Brasilien vann Confederations Cup
Bildtext Brasilien övertygade i genrepet och vann Confederations Cup.
Bild: EPA / Antonio Lacerda

VM i fotboll sparkar i gång om två månader. Vilket av favoritlagen floppar? Pallar Brasilien för pressen? Yle Sportens Chriso Vuojärvi tror sig ha svaren.

1. Djävulskt öde för Belgien

Ett varningens ord för min vän och kollega, Belgien-supportern Antti Koivukangas. De röda djävularna har en fantastisk spelargeneration på gång men i takt med att VM närmar sig ser det allt dystrare ut.

Belgiens fotbollslandslag
Bildtext Belgiens aktier dalar.
Bild: EPA / Julien Warnand

Mittbacken Vincent Kompany har på sistone sett allt skrangligare ut, Marouane Fellaini har varit en skugga av sitt Everton-jag den här säsongen i Manchester United, Eden Hazard har sett sliten ut på sistone i Chelsea och åkte dessutom på en skada förra veckan. Dessutom är anfallsspelaren Christian Benteke långtidsskadad.

Belgiens smala lycka är att gruppen (Ryssland, Algeriet och Sydkorea) inte ger skrämselhicka. Men hela vägen fram lär Belgien inte gå.

2. GOL-GOL-GOOOOOL!

Okej, det här en lågoddsare. Turneringens målkung kommer från Argentina. Trots att Lionel Messi stundvis sett dödlig ut den här säsongen, så kommer han att spotta in mål för Argentina i gruppspelet.

Lionel Messi i Argentinas tröja
Bildtext Lionel Messi skrattar hela vägen till skytteligatiteln?
Bild: EPA / Robert Ghement

Argentinas grupp (Bosnien, Iran och Nigeria) ser oförskämt behaglig ut och det är mycket möjligt att Messi, alternativt Sergio Aguero, redan under gruppspelet gör ett avgörande ryck i täten av skytteligan. Lite i stil med Oleg Salenko under VM-turneringen 1994.

3. Waka Waka – This time for Africa

Sedan Kamerun nådde kvartsfinalerna i VM 1990 har det tisslats och tasslats om att en afrikansk fotbollsnation snart tar medalj i ett VM. Närmare än Ghana kom för fyra år sedan kan man knappast komma och jag vågar påstå att de afrikanska nationerna tvingas vänta i åtminstone fyra år till.

Yaya Toure och Kaka
Bildtext Kaká hör nyheten om att Yaya Toure eventuellt missar VM-turneringen.
Bild: EPA / Srdjan Suki

Elfenbenskusten har potential men många av nyckelspelarnas bäst före-datum har gått ut. Dessutom skadade sig Yaya Toure i söndags i samband med Manchester Citys förlust mot Liverpool. I värsta fall tvingas han avstå från VM-turneringen.


4. Brasilien fixar det (men är det värt det?)

Förberedelserna i Brasilien har inte gått som på Stömsö. Arrangörerna har missat tidsfrist på tidsfrist och fyra arenor står fortfarande halvfärdiga. Dessutom råder det fortfarande frågetecken kring säkerhetsarrangemangen och logistiken.

Säkerhetsvakt inspekterar VM-arena.
Bildtext Kostnaderna för säkerhetsarrangemangen har skenat i väg.
Bild: EPA / Robert Jaeger

Dylika problem har dykt upp inför snart sagt varje stortävling men arrangörerna har alltid fixat det till slut med hedern i behåll. Motgångarna i Brasilien har varit av den grövre kalibern och till och med FIFA:s ordförande Sepp Blatter har uttryckt sin oro.

Jag tror ändå att turneringen kommer att förlöpa utan större bekymmer och att stämningen kommer att vara unik.

Sedan är det en annan fråga om de tre miljarder euro som Brasilien har satsat på stadionbyggen och infrastruktur har varit väl investerade slantar. Personligen tycker jag att det är vansinne. Det måste gå att arrangera stora mästerskap utan att kostnaderna skenar i väg som i Sotji eller Brasilien.

5. Brasilien fixar det!

Kampen om guldet går mellan Spanien, Tyskland, Argentina och värdnationen Brasilien.

Regerande mästaren Spaniens nyckelspelare har uppträtt degigt på sistone och jag har svårt att tro att de hittar storformen under VM.

Tyskland ser just nu alltför sargat ut för att gå hela vägen. På skadelistan finns spelare som Sami Khedira, Holger Badstuber, Miroslav Klose, Mario Gomez, Marcel Schmelzer, Bendikt Höwedes och Ilkay Gündogan.

Argentina har i sin tur en tendens att rasa ihop som ett korthus i VM-sammanhang. De brasilianska fansen kommer dessutom att göra sitt yttersta för att ärkerivalen inte skall få fira på deras hemmaplan.

VM-guldet går alltså till Brasilien. Vid det skedet kommer det brasilianska folket att glömma vad det kostade att arrangera turneringen. Åtminstone för en vecka eller så.

Yle sänder alla matcher från VM-turneringen. Samtliga matcher refereras också på svenska.

Diskussion om artikeln