Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Katainen och Rõivas vill ha enighet om sanktioner

Från 2014
Uppdaterad 15.04.2014 16:56.
Taavi Rõivas estlands premiärminister,
Bildtext Taavi Rõivas besökte Helsingfors på tisdagen. Arkivbild.

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) träffade sin estniska kollega, Taavi Rõivas i Helsingfors på tisdagen. Katainen och Rõivas diskuterade bland annat situationen i Ukraina och vad EU kan göra.

Katainen och Rõivas underströk att EU behöver en gemensam linje i sina eventuella utökade sanktioner mot Ryssland. Exakt när det är dags att utöka sanktionerna kunde statsministrarna ändå inte svara på.

Enligt Rõivas är Estland beredd på omfattande sanktioner mot Ryssland om krisen i Ukraina så kräver - trots sanktioner också påverkar Estlands ekonomi.

- Naturligtvis känns de av överallt i Europa, men Estland tvekar inte om fler steg krävs, sade Rõivas, och tillade:

- Det finns inget pris på säkerhet.

Katainen sade att man inte kan säga när den så kallade tredje fasens sanktioner - handelssanktioner - mot Ryssland kan bli aktuella.

Tysklands handelsminister Sigmar Gabriel sade för sin del på tisdagen att det nu är på Rysslands ansvar att se till att krisen upphör att eskalera.

- Är Ryssland inte redo att göra det kan landet förvänta sig att EU och Tyskland kan inleda den tredje fasens sanktioner, sade Gabriel i Berlin.

"Finland och Estland inte hotade"

Rõivas anser att Finland och Estland inte behöver känna sig hotade i dagsläget, men han poängterade ändå att det är bra att Estland hör till Nato.

- Natos synlighet inte bara i Estland, utan i hela vårt område måste öka och jag tror också att så kommer att ske.

Rõivas parerade frågan om huruvida Finland borde höra till Nato med att säga att det är finländarnas sak att besluta om den saken.