Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

ÅA startar klasslärarutbildning i Helsingfors

Från 2014
Uppdaterad 15.04.2014 17:27.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Åbo Akademi söker pengar från undervisnings- och kulturministeriet för att i höst inleda en utlokaliserad klasslärarutbildning i Helsingfors, skriver ÅA i ett pressmeddelande.

Rektor Jorma Mattinen kommer att föreslå 40 extra studieplatser inom klasslärarutbildningen för Åbo Akademis styrelse. Platserna skulle vara 20 i år och lika många år 2015.

Jorma Mattinen intervjuades på tisdagen i Aktuellt 17 och sade då att många frågor återstår men att det nu är helt klart att klasslärarutbildningen blir av.

- Det är helt klart att det blir en utlokaliserad klasslärarutbildning i Helsingfors i höst. Planeringstiden blir jättekort, men så blir det, sade Mattinen.

Blir utbildningen permanent?

- Med den här finansieringen så gäller det två antagningar, 20 i år och 20 nästa år.

De som vill gå utbildningen skulle söka in till pedagogiska fakulteten i Vasa men studierna sker i Helsingfors.

Åbo Akademi har redan inlett förberedelserna för att kunna erbjuda en extra antagning i höst för årets 20 tilläggsplatser inom klasslärarutbildningen.

- Vi har den expertis och erfarenhet som behövs för att kunna erbjuda landets svenskspråkiga skolor kompetenta klasslärare, konstaterar Mattinen i pressmeddelandet.

Planeringen för en långsiktig lösning av klasslärarbristen i södra Finland fortsätter och Åbo Akademis styrelse fattar beslut i ärendet i augusti.

Läs också:
Klasslärarutbildning i Helsingfors hotar inte PF
”Klasslärarutbildning i Helsingfors garanterar lärarutbud”
Brist på klasslärare oroar ÅA:s styrelse

Diskussion om artikeln