Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mmm ... som i memma!

Från 2014
Uppdaterad 08.06.2015 17:24.
Jonna Olsio på Närpes brödfabrik
Bildtext Jonna Olsio på Närpes brödfabrik
Bild: YLE/Jessica Morney

Som en mörk spegel ligger den i en låda med näverimiterande dekoration. Den är proteinrik, har rejält med kostfiber och är kalorifattig. Memma ligger faktiskt riktigt rätt i dagens matmedvetna kultur.

Trots att memmasäsongen nuförtiden är ganska lång, så är det rätt få som känner till att memman är proteinrik och kalorifattig.

- Memma är ju egentligen en råggröt, säger Jonna Olsio på Närpes Brödfabrik. När man tillverkar memma skållas först rågmjölet i varmvatten, sedan får det svälla innan man tillsätter tillsätta malt, apelsinskal och sirap. Sedan kokas den i ugnen i ca 2 timmar och när det kokar upp är det bråttom att få ut memman ur ugnen, säger Jonna Olsio. Memman ska ha en glansig yta och inte se torr ut, för då har den varit för länge i ugnen och är inte längre god.

På Närpes Brödfabrik tillverkas en till två 80 liters grytor memma per dag. Och memmasäsongen börjar långt före påsk.

- Redan efter nyår eller t.o.m. i mellandagarna börjar kunder fråga efter memma. Memman kom till våra trakter österifrån på 1700-talet. Memman ansågs som hälsosam och under fastetiden åt folk memma istället för rågbröd.

Hur mycket ”får” man förändra en traditionell rätt?

- Av tradition har memman ätits med grädde, men det här har förändras under senaste tio åren. Det beror kanske på att det fanns en tid när det inte var så populärt att äta memma, vilket gjorde att tillverkarna försökte hitta nya kombinationer för att återuppväcka intresset.

I dagens mattrender då traditioner är viktiga, liksom också ”less is more” så kan man gärna kombinera memma med exempelvis lingon- eller blåbärskvarg eller smält vaniljglass, säger Jonna Olsio. Memmamousse med mosade persikor eller memmaparfait fungerar också, eller varför inte använda memma i brödbaket.

- Man kan experimentera så mycket man själv vill, säger Jonna Olsio. Även om det traditionsenliga och naturnära är viktigt idag, liksom att känna till en varas ursprung, så är det också trendigt att bryta gränser idag.

Mer om ämnet på Yle Arenan