Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den inhemska DJ-kulturen fick en bok

Från 2014
Uppdaterad 16.04.2014 09:58.
DJ-kirja
Bild: Yle

Den inhemska DJ-kulturen har fram till nu varit något bristfälligt dokumenterad och därför också lite underskattad som en del av musikscenen. Det konstaterar Matti Nives, ansvarig redaktör för boken DJ-kirja, som gavs ut i slutet av förra året och som nyligen också kom i en ny upplaga.

I detta pionjärarbete introduceras fenomenet först i några inledande kapitel, som ger bakgrund och historia samt reder ut kring den tekniska utvecklingen och terminologin. Därefter får 27 profiler ur den inhemska DJ-toppen komma till tals i skilda kapitel med stiligt fotografi av Iina Esko.

Vi möter sådana kända DJ-namn som Jori Hulkkonen, Lil Tony, DJ Orkidea, Anonymous och Bunuel (se ett klipp ur Arkivet med DJ Bunuel från år 1980) bara för att nämna några, och det är många aspekter av denna verksamhet som kommer fram. Nives menar ändå att boken ska fungera som en första spelöppning och han hoppas kunna väcka diskussion och skapa grogrund för nya frågor i ämnet för andra att ta fasta på och följa upp. Lite anmärkningsvärt är t.ex. att bara tre av bokens dj:ar är kvinnor.

Mindre anmärkningsvärt är däremot, som Matti Nives inledningsvis konstaterar, att ett intresse för hiphop föga överraskande visade sig vara en gemensam utgångspunkt för de flesta medverkande i boken. Ett annat ämne som vi kom in på som i boken dock behandlas mera i förbigående, är det relativt nya fenomenet inom dj-världen, nämligen EDM (=Electronic Dance Music).

Hör inslaget i Kulturtimmen: