Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Printals tubverksamhet såldes till Sverige

Från 2014
Uppdaterad 25.04.2014 10:14.
Aluminiumtuber från Emballator Tectubes.
Bildtext Emballator Tectubes aluminiumtuber.
Bild: Emballator Tectubes

Det svenska företaget Emballator Tectubes tar över två tredjedelar av Hangöföretaget Printal i och med att det har köpt hela tubverksamheten. Det innebär att närmare 80 procent av Printals personal, det vill säga över 80 personer, får en ny arbetsgivare.

Radio Vega Västnyland: Enligt Printals vd Pertti Hakala var det nödvändigt att sälja tubtillverkningen

Programmet är inte längre tillgängligt

Enligt Printals vd Pertti Hakala var det nödvändigt att sälja verksamheten.

- Vi var tvungna till det eftersom lönsamheten har varit så dålig, säger han.

Köpet skedde i måndags, men förhandlingar har pågått en längre tid. Förpackningsföretaget Emballator köpte upp Printals största konkurrrent Tectubes för en månad sedan. I och med köpet av Printals tubverksamhet koncentreras nu all produktion av aluminiumtuber i Skandinavien till en ägare.

Totalt har Printal producerat upp till 80 miljoner aluminiumtuber årligen och omsättningen har varit mellan 10 och 11 miljoner euro per år.

Inga garantier

Christian Silvasti är vd för Emballator-koncernen och han kan i det här skedet inte säga något om planerna framöver för Hangöproduktionens del.

- Efter att vi har analyserat marknaden och diskuterat med de stora kunderna kommer vi att besluta vilka effekterna för de olika enheterna i Sverige och Finland kommer att bli, säger han. Vi kommer att delge beslutet om några veckor.

Enligt Silvasti gäller det nu att hitta en lönsamhet i verksamheten i Hangö och komma fram till vilka åtgärder man kan vidta.

- Det handlar om hur produktiviteten kan ökas, om det finns möjlighet att samorda och samköra de olika fabrikerna på ett effektivare sätt och vilka kundbehov det finns. I detta skede kan vi inte ge några garantier för någon av enheterna, säger han.

Två företag under samma tak

Printal Oy fortsätter att producera aerosolburkar för specialapplikationer som företaget har investerat kraftigt i de senaste åren, säger vd Pertti Hakala.

- Förstås fortsätter tubverksamheten i samma utrymmen i Hangö, precis som tidigare. Men nu finns det två företag under samma tak, påpekar han.

Diskussion om artikeln