Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryskflaggade pansarfordon in i ukrainska städer

Uppdaterad 17.04.2014 08:50.
Programmet är inte längre tillgängligt

Läget är förvirrat, rapporterar Svenska Yles Antti Kuronen på plats i östra Ukraina. Bepansrade trupptransportfordon med ryska flaggor har setts i Slovjansk och Kramatorsk. Enligt Ukrainas försvarsministerium har sex av landets pansarfordon tagits över av proryska styrkor.

Nu ska de här fordonen befinna sig i Slovjansk. Enligt ministeriet beslagtogs fordonen efter att de ukrainska styrkorna omringades av ortsbor och proryska styrkor i staden Kramatorsk.

Ryska medier rapporterade i sin tur att en kolonn med över 50 ukrainska pansarfordon röde sig mot Donetsk efter att stadens rådhus tidigare intagits av beväpnade proryska män.

Separatister kontrollerar sedan tidigare myndighetsbyggnader i flera östukrainska städer.

Ögonvittnen uppger också att flera bepansrade trupptransportfordon med ryska flaggor har setts i städerna Slovjansk och Kramatorsk under förmiddagen. En av männen på fordonen i Slovjansk sade till AP:s korrespondent att de är ukrainska soldater som har bytt sida.

Programmet är inte längre tillgängligt
Nyhetsvideor: Pansarfordon rör sig i Kramatorsk och Slovjansk
Nyhetsvideor: Pansarfordon rör sig i Kramatorsk och Slovjansk - Spela upp på Arenan

Yle Nyheters Antti Kuronen är på plats i en by nära staden Slovjansk.

- Läget är något förvirrat. Tidigare var jag i staden Slovjansk, där det fanns pansarfordon och proryska beväpnade trupper, som inte var före detta ukrainska trupper som bytt sida. Lokala invånare stod och såg på, och ville fotografera sig med de proryska soldaterna och visa dem sitt stöd.

- Just nu är i jag i en by en bit därifrån, och här finns ukrainska pansarvagnar och ukrainska soldater. Och vad jag ser har ingen bytt sida. Det verkar ju som om de proryska truppernas pansarfordon de facto är ukrainska.

Har då en en del ukrainska soldater bytt sida som det påstås?

- Det är möjligt, men i vilken utsträckning är svårt att säga. Ukrainas försvarsminister är på väg till Kramatorsk för att reda ut situationen.

Är stämningen hotfull?

- Stämningen är överraskande avslappnad och folk har åsikter år båda hållen, i de små städerna stöder många de proryska grupperna.

Vad tror du sker härnäst?

- Just nu tror jag inte att något vet vad som kommer att hända, så vi får se hur den ukrainska armén går vidare.

Proryska trupper rapporteras kontrollerar offentliga byggnader i åtta städer i östra Ukraina.

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk anklagar samtidigt Ryssland för att exportera terrorism till Ukraina.

Ukraina har inlett en så kallad antiterroroperation mot separatisterna, men det har inte rapporterats om nya sammandrabbningar i dag.

Textningen till inslaget:

- En hurudan stat skickar hungriga och törstiga soldater för att strida mot terrorister? Är vi terrorister? Nej, det är ni inte! säger en ryskvänlig separatist.

- Idag känner jag mig inte som ukrainare i mitt eget land. På grund av förtrycket känner jag mig inte trygg, säger Aleksandra Petrenko, Slovjansk-bo.

- Vår uppgift är att försvara ett enhetligt Ukraina och att inte släppa in någon innanför våra gränser, säger ukrainska arméns soldat Maksim.

Antti Kuronen twittrar från Ukraina:

Länk till personens Twitterprofil.