Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

ÅA:s extra lärarutbildning i H:fors får tack men väcker frågor

Från 2014
Uppdaterad 16.04.2014 16:00.
Bild: Yle

Myndigheter och politiker i Helsingfors välkomnar Åbo Akademis initiativ att starta temporär utlokaliserad klasslärarutbildning i Helsingfors. Samtidigt hoppas man på långsiktigare lösningar och samarbete mellan universitet i framtiden.

Åbo Akademi har inlett förberedelserna för att kunna erbjuda en extra antagning för 20 tilläggsplatser inom klasslärarutbildningen i Helsingfors i höst. Platserna skulle vara lika många år 2015. ÅA söker anslag för utbildningen från Undervisnings- och kulturministeriet.

Extraplatser förstahjälp

Niclas Grönholm, linjedirektör på Helsingfors utbildningsverk, ser ÅA:s extra antagningar som ett steg i rätt riktning:

- Visst har vi väntat på flera klasslärare i södra Finland. Men det här är en droppe i havet jämfört med det behov som finns, säger Grönholm.

- Kommunerna är överens om att vi behöver en långsiktig lösning. Vi behöver en årskull på minst 20 studerande årligen. Även det är i underkant med tanke på den skriande lärarbristen. Vi ser gärna att klasslärarutbildningen skulle skötas i samarbete med utbildningsarrangörer i södra Finland, säger Grönholm.

En- eller tvåspråkig klasslärarutbildning

För tillfället diskuterar en arbetsgrupp från Åbo Akademi och Helsingfors Universitet framtida samarbete inom klasslärarutbildningen. Docent Fritjof Sahlström från HU är en smula förvånad över ÅA:s extra antagningar:

- Min första reaktion var nog ett stort oj då! Vi är ju nyligen börjat diskutera förutsättningar för ett långsiktigt samarbete med ÅA. Vi diskuterar en utbildning med tvåspråkig profil tillsammans med lärarutbildningen på finska. Nu vill ÅA utvidga sin verksamhet med samma format som redan existerar. Det motsvarar inte de diskussioner vi har fört, säger Sahlström.

Johan Ekman (sfp), ordförande för utbildningsnämndens svenska sektion i Helsingfors är nöjd över ÅA:s extra antagningar:

- Jag anser att det är väldigt bra att ÅA tar ett ansvar i frågan. Nu söker de pengar av staten, men går också in med egna resurser för att få till stånd en klasslärarutbildning, trots att den blir temporär, säger Ekman.

Ekman hoppas också på att ÅA:s nya initiativ kunde leda till att utbildningen i Helsingfors skulle ske på svenska i framtiden.

- Jag tror och hoppas på att ÅA och HU kommer att samarbeta kring en klasslärarutbildning i framtiden. Jag hoppas också att utbildningen kommer att ske på svenska. Det hindrar inte att en del kurser kunde föras på finska, säger Ekman.

Läs också:
Stora utmaningar med lärarutbildning på två orter
HU-docent överraskad av ÅA:s soloåkning

Diskussion om artikeln