Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jag insåg att jag saknade honom

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:04.
Rysslands president Vladimir Putin
Bildtext President Putin svarar på tittarnas frågor i direktsändning
Bild: Rossia 24

I morgon ska president Vladimir Putin hålla sin årliga tv-show där han svarar på frågor i direktsändning på radio och tv. Det är ett enormt maskineri som byggs upp kring sändningen som är mycket populär.

Det strömmar in frågor på förhand, omkring två miljoner kom det i fjol. Sedan väljs en del frågor ut och vissa av dem som har skickat in en fråga får ställa den i direktsändning per telefon eller i bild.

Medan jag satt och tittade på en del av de tidigare sändningarna kom jag ihåg hur min tv-apparat gick sönder medan jag bodde i Ryssland. Det hände då jag jobbade på Finlands ambassad. Då var jag inte beroende av att titta på tv för att klara mitt jobb.

Jag beslöt mig för att inte köpa någon ny tv, jag följde dagshändelserna via radio och dator och tyckte att det gick hur bra som helst. Men efter ett par månader råkade jag i ett annat ärende gå in i en affär som sålde tekniska grunkor av olika slag. I affären stod en massa tv-apparater påknäppta och i alla syntes samma man: Vladimir Putin.

En våg av saknad kom över mig. Jag kom ihåg hur man varje kväll på nyheterna kunde se presidenten intervjua olika tjänstemän eller ministrar. Just det, presidenten i Ryssland intervjuar, han blir inte intervjuad.

Scenen brukade alltid vara den samma, presidenten och den han ställer till svars sitter bänkade mitt emot varandra vid ett skrivbord där det står en lampa med grön skärm. Presidenten frågar till exempel hur många eldsvådor som har släckts under året och den högste brandskyddsansvarige i landet kommer med statistik.

Utan detta kan man inte leva, insåg jag, och köpte prompt en ny tv-apparat.

För övrigt anser jag att en direktsändning där publiken får fråga ut landets statsöverhuvud är en förträfflig metod att göra politik mera intressant för en stor publik. Det programkonceptet skulle med fördel kunna förverkligas också i andra länder.

Möten och människor

Diskussion om artikeln