Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Banden som kunde ge upp

Från 2014
Brian Johnson och Angus Young kunde ta pension.
Bildtext Brian Johnson och Angus Young från AC/DC kunde ta pension.
Bild: EPA/ENNIO LEANZA

Det går rykten om att AC/DC ska lägga av. Inte en dag för tidigt säger vi. Här är fler band som kunde säga upp kontraktet.

Det ryktas att AC/DC ska sluta. I går kom beskedet att gitarristen och grundaren Malcolm Young drabbats av en stroke och att han aldrig mer kan spela.

Det är verkligen ledsamt att han drabbats av en stroke, men vad bandet beträffar kunde de lagt av för länge sen. Vad är det egentligen med vissa band och frånvaron av insikten om att det är dags att sluta innan de tynar bort/blir utskrattade/får en stroke/bryter ett höftben på scen?

Här är några andra band och artister vi tycker kunde kasta in handduken, innan det är för sent.

Aerosmith och Rolling Stones

Rolling Stones har gett ut två nya album under de senaste 20 åren. Det känns onekligen lite klent. Det enda de gör är turnerar och drar in pengar. Samma gamla låtar om och om igen vilket gör att det blir själlöst och tråkigt. Aerosmith har gett ut fler album, det senaste så sent som 2012, men när kom de senast ut med en stor hit? Svaret är 1998 och låten hette I don´t want to miss a thing. Väldigt länge sedan alltså. Låt spelningen i Helsingfors bli den sista. Steven närmar sig 70, och vi är oroliga för hans hälsa. Tänk om han snavar på någon av sina scarves och bryter lårbenshalsen?

Backstreet Boys (och alla andra pojkband från 90-talet)

En fråga: varför håller de fortfarande på? När Backstreet Boys spelade i Helsingfors (läs mer om det i vår popblogg) var de tvungna att sätta sig ner och andas ut efter ett vilt dansnummer. Kom igen! Och vem lyssnar på pojkband? Svar: Unga människor. Pojkband ska därför vara unga. Inte medelålders gubbar som sjunger för kåta hemmafruar.

Madonna

Madonna är snart 60 år, och fast många kanske tycker att hon är inspirerande så ger hon mig åldersångest. Jag menar, finns det någon annan människa som så tydligt INTE vill vara i sin egen ålder? Hon får ålderdomen att verka som något farligt och icke eftersträvansvärt. Visst är det okej att hålla igång även när man närmar sig 60, men kanske man kunde trappa ner lite grann i alla fall? Njuta av ålderns höst, liksom. Och visst är det okej att klä sig sexigt och hångla med unga män (det vill i alla fall jag göra när jag är 60) men själva musikkarriären kan gärna sättas på hyllan. MDNA kunde vara ett värdigt avslut på karriären. Det kan väl inte bli bättre än detta, eller hur?

Bon Jovi

Bon Jovi släppte en ny skiva våren 2013. Passande nog hette den What about now, och turnén hette Because we can. Bon Jovi turnerar för att de kan,men svaret på deras fråga borde vara: pension. Deras samlingsalbum Cross Road (med megahitten Always) kunde lätt ha varit det sista. Då skulle de lämnat musikscenen med en smäll.

The Beach Boys

Ja, de håller fortfarande på. Nej, de surfar knappast, och nej, de spelar inte i orginaluppsättning. Endast en av orginalmedlemmarna finns kvar, och det är Mike Love. Vi kan tänka oss hur det ser ut när de klämmer i med hitten Wouldn't it be nice från Pet Sounds. "Wouldn't it be nice if we were older ..." Öh, nej, tänker publiken.

Bubblare: Metallica

Metallica var en gång i tiden ett riktigt bra band, men nu har det gått mer än fem år sedan vi fick något nytt. Deras förra skiva Death Magnetic (2008) bjöd inte heller på något fantastiskt. Senast vi fick en riktig hit från bandet var på 90-talet. Nu borde de ta sig i kragen och fixa något riktigt briljant, eller helt enkelt sluta innan de bara tynar bort.