Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Många visioner om Norra hamnen i Yles enkät

Från 2014
Uppdaterad 16.04.2014 20:30.
Plan över Norra hamnen
Bildtext Det här är en av visionerna för Norra hamnen. De som svarade på Yle Västnylands enkät hade ännu flera visioner.
Bild: Arkitektbyrå R.Wingren Ab

Det var många som ville ge sin syn på hur området kring Norra hamnen i Ekenäs ska se ut i framtiden i Yle Västnylands webbenkät kring planerna (11.4–14.4). Då vi plockade bort ett par dubbleringar och svar som t.ex. kritiserade enkäten utan att komma med framtidsvisioner fick vi hela 128 öppna enkätsvar.

I planen för Norra hamnen i Ekenäs finns redan nu godkänt plats för bostäder och småskalig affärsverksamhet. Men nu är det också aktuellt att utvidga planerna så att det mot järnvägen kan byggas ett shoppingcenter med plats för stormarknad, mindre affärer och restaurangverksamhet.

Yle Västnyland lät ändå allmänheten visionerna fritt utan att bindas av nuvarande plan för området.

Många valde att uttrycka missnöje mot de nya planerna om en stormarknad i området. Här är ett plock bland svaren:

 • Inte går det att bygga något nytt i Ekenäs. Allt stänger, slutar eller går i konkurs.
 • Inga skrytbyggen eller monument efter de invalda som ska ha det som minne efter sig och tiden då de var invalda.
 • För dyrt för staden vad än butikskedjorna erbjuder och säger att de ska betala. Bara att se på kalkylerna för tågstation i Ekenäs.
 • Jag förstår inte varför man nu måste klämma in en stor byggnad där! Med en park i Norra hamnen skulle det också vara mysigt med mera/större byggnader på andra sidan vattnet. Vet inte riktigt varför vi behöver en stormarknad? Bra med mera arbetsplatser, men behöver vi verkligen locka hit mer människor och turister? Egentligen borde vi locka ut oss själva.
 • Hela Ekenäs förlorar sin charm och sina små affärer (företagare) om det bygg en stormarknad i centrum.
 • Man skulle hoppas att våra beslutfattare vågar ha visioner och nytänkande. Köpcenter och hypermarkettänkande är från svunnen tid redan i dag, för att inte tala om 10-20 år framåt i tiden. Raseborg och Ekenäs kan gå i spetsen för nytänkande, vi behöver inte vara som alla andra!

Platsen är fel eller idyllen ska finnas kvar

 • Stön och stånk. Utveckla området kring järnvägen i Karis. Bland annat Helsingin Sanomat gjorde en undersökning som visar att barnfamiljer och nyinflyttare väljer platser med bra allmänna kommunikationsmedel.
 • Bygg ut hamnen så att idyllen och utsikten över havet finns kvar. Åtminstone sommartid vill ju alla ha vattnet så nära som möjligt. Norra hamnen ligger på ett kort promenadavstånd. Min åsikt är att ett storbygge skulle förstöra och skrymma. Det behövs antagligen mera båtbryggor i framtiden också.
 • Ekenäs enda trumfkort är att det än så länge är någorlunda mysigt. Att tänka småskaligt är inte bakåtsträvande och nejsägande - det är modernt och långsiktigt.
 • Något litet och pittoreskt som passar in i Ekenäs. Inget stort och modernt - det är inte Ekenäs för mig.

Småskaligt, närproducerat och grönt

Skiss över outletbyn i Norra hamnen i Ekenäs.
Bildtext Tanken på en så kallad outlet-by som lades fram för ett par år sedan tilltalar.
Bild: Fransisca Lindholm
 • Ett torg i mitten av Norra hamnen tilltalar estetiskt och är en plats där lokala handelsmän kan sälja sina råvaror.
 • Man borde kunna gå en promenad vid kanten som vid bryggorna. Någon restaurang och/eller café vid havet i en mysig träbyggnad. Små butiker eller stånd och en saluhall kunde också finnas. Stilen ungefär som Hangös magasinsbyggnader. Inga fula betongbyggnader.
 • Lokalt, ekologiskt, närproducerat och lantligt! Bygg något som passar ihop med omgivningen. Ge lokala företagare och unga entreprenörer en chans att synas här!
 • Röster har hörts om att man kunde parkera båten vid bryggan och därifrån gå till köpcentret. Men handen på hjärtat, vilken semesterfirare som under fritiden harmoniskt kryssar runt med en segelbåt känner för att hasta in i ett hektiskt köpcenter? Inte många vill jag påstå. Däremot vill man gärna besöka små pittoreska affärer som säljer närproducerat eller besöka ett sommartorg. Låta lugnet och idyllen råda under några få sommarveckor. Stressen och köphysterin vill man nog gärna lämna hemma.
 • Satsa på det Ekenäs är känt för; satsa på lokala företagare, närproducerat! Våga satsa annorlunda för det är det som bär i framtiden!
 • En småskalig kombination av boende och turistvänliga affärer och restauranger skulle vara vettig.
 • Ett torg där t.ex. kvällstorgen kunde hållas under sommaren, saluhall, café, restaurang, glasscafé och småbutiker (t.ex. souvenirshop samt andra prylar, kläder och mat med skärgårdstema med tanke på alla båtturister och stugmänniskor samt andra turister).
 • Småaffärer och saluhall låter bra, om det är lönsamt. Annars borde man göra området trivsammare för fotgängare. Köpcentrum skall inte byggas på paradplats vid havet.
 • Plantera träd och buskar och placera ut bänkar att sitta och njuta på. Bygg café och små stugor där vi kan köpa fisk nybakt bröd m.m. Varför i all sin dar förstöra med att bygga en market. Vi har vattnet nära oss, det har inte alla städer.
 • Bostadshus högst två våningar, saluhall för närproducerat, sommartorg, liten park med café, bänkar, promenadstig längs stranden för alla invånare i Raseborg. Båtplatser för sommargäster och båtburna besökare.
 • Ekobostäder, fiskrestaurang, hantverkare, delikatessbutiker, turistbyrån, evenemang, torg och wellnessföretag ska finnas i Norra hamnen.
 • Norra hamnen är en perfekt plats för torg, försäljning av fisk och övriga närproducerade produkter. Det borde vara en välkomstport för sjöfarare som kommer till Raseborg. En hamn dit turister kan komma, hamn där det ordnas färder ut till vår vackra skärgård. En idyll som berättar om det gamla. Köpcenter kan vi sätta på vilken åker som helst. Förstör inte denna idyll.
 • Om man ser på resten av området runt Ekenäs är det väldigt grönt. För att få in Norra hamnen i resten av Ekenäsbilden skulle ett promenadstråk och en park man kan vistas i vara ypperliga. Ekenäsbor och alla turister rör sig vid Norra hamnen och detta område skulle fort fyllas med glada människor som kan njuta och använda området på bästa sätt.
 • Önskar att man utvecklade Norra hamnen mera som en plats för oss Raseborgare. Park, torg, små butiker och någon restaurang.
 • Eftersom Ekenäs är en stad med mycket småskaligt och närproducerat tycker jag att platsen vore idyllisk med mindre affärslokaler i fisketorpsstil som i Stockolms skärgård. Ekenäs är ju en mycket gammal stad där invånarna livnärt sig på fiske så varför inte ta vår tradition i beaktande? Dom flesta människor i Ekenäs gläds ju åt skärgården och allt vad den innebär eller hur? Dessa "torp" skulle kunna inhysa mysiga kaféer, restaurang som satsar på ekologiskt och närodlat, varför inte ett galleri? På området kunde det dessutom finnas möjlighet till aktiviteter för både gamla och unga, t.ex. en liten park med fruktträd för äldre och familjer som man kunde picknicka i och en mindre skatepark för unga.
 • Bygg ett gångstråk längs hela stranden från Österby till Ramsholmen. Hamnen behöver piffas upp. Ekenäs behöver ett allaktivitetshus. Det kunde också finnas med nere i hamnen. Torg och bostäder, grönt och bänkar, uteplats med grill som man får använda. Hamnen skall vara till för alla!
 • Iden om en outletby låter lockande.
 • Vår fattiga stad behöver kapital som kommer utifrån in i stadens skattekista. För att få det kapitalet måste man erbjuda något som har ett mervärde som besökare utifrån inte hittar bak sin egen husknut. Ett outlet centrum där man få högklassiga kvalitetsvaror till förmånligare pris, kombinerat med mysiga caféer och restauranger och ett utbud av vår goda närmat skulle vara ett attraktivt alternativ.
 • Idén med en outletby låter bra! I kombination med fräscha secondhandbutiker och affärer som säljer antikviteter och lokalproducerat. Inomhuslekpark och parkour. Lockar människor även vintertid. Caféer.
Norra hamnen i Ekenäs
Bildtext Många talar varmt för idyllen Ekenäs som inte ska förstöras med stora planer.
Bild: Yle/Laura Törnroos

Tankar om arkitektur

 • Någon huvudfunktion som inte finns i radie Kyrkslätt - Lojo - Salo. Något som lockar året om. Havet måste på något sätt vara med i den blivande funktionen. För hela familjen - till alla åldrar. Finns det något att visa under vattenytan? Strandpromenad med grönska i alla fall. Byggnaden i små enheter så att den är harmonisk med den gamla bebyggelsen och inte för massiv. Delvis kanske bostäder.
 • Om köpcentret byggs i fyra våningar placera då inte stormarknaden i den översta våningen. Det blir en enda teater när man ska ta sig ner från fjärde våningen efter att ha storhandlat. På fjärde våningen ska det finnas barer och restauranger så man sitta och njuta av den fina utsikten och skärgården.
 • Omgivningen och arkitekturen borde följa traktens traditioner med låga träbyggnader, planteringar, blomrabatter, banker, barnvänligt med lite lekpark och klätterställningar. Ett promenadstråk längs stranden med uteserveringar.
 • Riv Formishuset som är fruktansvärt fult och gör bostadshus och parkering där. Bygg små butiker och hall av de gamla tegelbyggnaderna. Resten kan bli låga bostadshus som inte skymmer havet.
 • Bygg en storhandel, om ni tror att den skall gå. Men bygg inte en låda att ha den i utan i en byggnad som passar in, som är skärgård, rödmylla och virke. Tänk om! Gör något annat än förstör miljön. Det behövs något som drar människor till Ekenäs, men görs det som i alla andra städer så glöm det!
 • Ytterväggar av träpanel, inget modernt av betong, ska det vara!

Sök inspiration på andra orter!

Östra hamnen i Hangö.
Bildtext Östra hamnen i Hangö fungerar som inspiration för en del.
Bild: Yle / Robin Lindberg
 • En småskalig, trevlig miljö med lövträd och intressanta byggnader i sten och trä som t.ex. i Pärnu i Estland skulle passa bra in.
 • Bevara småstadsmiljön och följ exemplen från Skåne och Danmark.
 • Stadens fäder borde ta sig en titt på vattennära mindre samhällen i t.ex. Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och Holland. Där finns hundratals exempel på lyckade lösningar.
 • Tänk er Brighton eller valfri Pier i USA eller någon kuststad i södra Frankrike. Det ska finnas promenadstråk, något att titta på (utställning) pariserhjul och café/kiosk där man får kaffe. Man kan absolut kombinera detta med bostäder.
 • Tänk lite mer småskaligt, tänk Nådendal, tänk närproducerat. Satsa på båtturister, ordna evenemang, saluhall, uteserveringar, bostadsområde och en mötesplats med stadens bästa kvällssol för Raseborgs invånare.
 • Varför inte som i Hangös Östra hamn? Mera båtplatser för turister.
 • Bästa idén som jag läst om hittills är ett shoppingcenter á la Ingå Strand med trevliga bostäder i samma byggstil.
 • Det är egentligen storleken på drömmarna om köpcentret som stör mig mest. Stora fula komplex, inbyggda järnvägar etc. Men inte heller behövs det byggas "små bodar". Restauranger, caféer, och utrymme för butikskedjor men i ett plan, så att man fortfarande rör sig mellan butikerna utomhus med eventuellt glastak över ställvis. Som t.ex. Windsor i England. Något mellanting mellan alternativen helt enkelt.
 • Området kunde byggas i gammal stil, som t.ex. Gamla stan och inte som något lyxkomplex.
 • Något i stil med Nådendal. Mera bryggplatser, små restauranger, bostäder, torg. Det är turisterna vi borde satsa på.
 • Ett mindre köpcentrum, med till exempel klädaffärer i anslutning till en stormarknad. En liten saluhall mittemellan. Byggnaden kunde vara i stil med gallerian i Stenhaga i Vasa med träpanel på utsidan. Köpcentret måste passa in i den vackra miljön!
 • Ta modell av Barkaby centrum i Stockholm. Ingen Citymarket får förstöra Norra hamnen! Tänk modernt. Inte omodernt och pinsamt = stort opersonligt köpcentrum med en töntmarket full av fula saker ingen vill köpa.
 • Ta modell av Östra Hamnen i Hangö med sommarrestauranger, någon terrass och kanske en liten scen för kvällsprogram under sköna sommarkvällar.

En plats för kultur eller föreningar

 • Norra hamnen 2019 är en levande stadsdel med bostäder, caféer och butiker. Intill järnvägen finns ett mångfunktionellt hus som anpassats till omgivningen och i det gamla magasinet finns en saluhall för lokala livsmedel. Huset intill järnvägen rymmer affärslokaler, lokaler för teaterverksamhet och konserter och verkstäder för hantverkare och unga konstnärer. På andra sidan järnvägen finns ett nytt parkeringshus med en bro över till hamnen, men ingenting har byggts utanpå järnvägen.
 • Ett vackert konsert- eller kulturhus kunde byggas i Norra hamnen. Den enda konsertsal som finns nu är Sigurd Snåresalen och den är för liten.
 • Utrymme för större ute-evenemang typ konserter och mässor.
 • Aktuella Ekenäsvisioner för Norra hamnen skulle troligen kunna förverkligas inom den gamla detaljplanen och gynna bygdens utveckling mer än ett vanligt shoppingcenter: bostäder, en kultur- och mötesplats, ett medborgartorg, en amfiteater, skatepark, konstnärsverkstäder, inkubatorer för entreprenörer, små butiker och saluhall med lokala produkter. Verksamheter som skulle spegla vår kultur-, skol- och högskolestad liksom de småskaliga affärer som präglar Ekenäs och den omkringliggande lantbruksbygden.
 • Bygg ut service och kajplatser för båtturister! Små butiker, caféer, gränder och varför inte ett kulturcentrum - Karelia i all ära, men visst skulle regionen behöva en ordentlig konserthall med möjlighet till dans. Säkert ryms det även lite lägenheter där!
 • Norra hamnen borde bli ett allaktivitetscenter. Vi börjar vid minigolfbanan som borde förstoras som man har gjort i Mariehamn. Parken, serveringarna och glasskiosken är ok med lite uppiffning. Disco är bra. Det behövs flera små uteserveringar med möjligheter för barn så som klätterställningar. Allt som sysselsätter barn drar människor till sig. Det kan också finnas bostadshus i någon mån passligt placerade, men bästa platsen ska kulturhuset få med utsikt mot havet. Ett hus där det ryms människor in så vi kan ha alla konserter där. Verksamheten i Karelia flyttar dit. Där skulle finnas ett gemensamt rum för föreningar att ha möten i och skåp för förvaring av bland annat standarder. Möjligheter för inneaktiviteter för barn på vintern. Det behöver inte alltid vara de mest kända arkitekterna som gör ritningarna. Vi skulle kunna profilera oss med vad vi kan i Ekenäs. Vi har duktiga arkitekter, duktiga människor med sin egen konst. Vi skall ta vara på dem. Ingen förstod sig på vår stora konstnär Helene Schjerfbeck på hennes tid så inte vi vet nu heller alltid vad vi har!

Flera nya tankar

Bildtext Turismen och något för barn får stöd.
Bild: Yle/Robin Lindberg
 • Luffar´n kan köra skytteltrafik och förbinda Kungsgatan med Norra hamnen för att inte ödelägga Kungsgatan.
 • Varför ordnas det inte en folkomröstning om saken så att invånarna i Raseborg äntligen får säga sin syn på saken. Det kanske kostar lite, men det svider bara en gång.
 • En mattvättningsanläggning utomhus ryms säkert in någonstans. Den både betjänar Ekenäsborna på ett utmärkt sätt och kan också bli en exotisk sevärdhet för turister som aldrig har upplevt något liknande förut.
 • Varför inte bygga det till ett medborgartorg dit man kunde flytta torget. Även kvällstorget och kanske litet konserter etc. skulle passa perfekt där. Någon liten saluhall och en restaurang. Skulle passa perfekt med utökandet av gästhamnen och kanske ha duschar etc. där.
 • Inomhuslekpark är helt OK och varför inte integrera med en skatepark i närheten av Kronomagasinet.
 • Varför inte en liten nöjespark, miniborgbacken.
 • Hamn, med möjliga magasin och även möjlighet att kunna ordna tillställningar som olika bilshower, konserter, båttävlingar, uppvisningar etc. som där genom åren har ordnats.
 • Stora komplex dit bara. Kanske ett stadshus eller sjukhus eller ett åldringshem vore bäst.
 • Gärna ett promenadstråk, varför inte med café. Gärna ett litet båt- och motormuseum, början finns ju. Kanske någon form av aktivitetsutrymme och mera planteringar. Då skulle kanske småaffärerna överleva. Parkering längs gatan, inte på själva hamnområdet. Inte några mastodontbyggen eller fyrkantiga betongklossar, helst trä. Låt området utvecklas på egen hand och naturligt. Det behöver inte färdigt genast.
 • Skateparken kunde ligga här.
 • Gärna någon slags parkeringshus utanför men nära Ekenäs centrum (ex Resecentrum) och begränsa privatbilismen i innerstaden. Fotgängare o cyklister styrs in mot gågatan o torget. Norra hamnens torg skulle ha lite annan profil än Ekenäs torg som skulle göras bilfritt.
 • Om man vill bygga en rymdraket, måste man börja med att fundera vart man vill åka. Vad kan Raseborg utveckla som på sikt kunde skapa arbetsplatser i bygden? Osökt kommer jag att tänka på turism. Vi har vacker natur och tomhet så det förslår. Vi kan attrahera folk till sommarkonserter och Helene Scherfbeckjippon. Vi kan erbjuda Stallörsparken (mots.) som plats för popkalas mm. Men jag tror den stora turistpotentialen finns i Berlinområdet och Sankt Petersburg. Och då tänker jag på människor som just vill uppleva det vi har ett överflöd av, dvs. natur och naturupplevelser. Men då har vi två utmaningar. Vi saknar den behövliga infrastrukturen. Det finns inga cykelvägar runt Pojoviken, eller till Hangö, eller till våra andra bycentra. Det finns inga ridleder, som skulle binda samman stall, övernattning, rekreation. Det går inte ens att promenera/cykla på ett vettigt sätt från Seafront till Norra hamnen för att nu ta ett Ekenäsexempel. Därtill är vårt utbud av bed and breakfast ganska outvecklat. Och den andra helheten vi saknar är nätverk och samarbeten mellan olika aktörer inom turismnäringen. Vi har ju en hel del människor verksamma och säkert finns potential, men då infran saknas blir också samarbetena svåra att förverkliga. Jag tror det skulle löna sig att först fundera på Raseborgs stads vision i ett 20 - 30 års perspektiv och först därefter börja med finlir som Norra hamnen.
 • Flera barer, pubar och krogar med bland annat strippklubb.
 • Utrymmen för olika former av företagsverksamhet kunde gott samsas kring ett torg, ett gemensamt öppet utrymme i Norra hamnen. Alla detaljer behöver ju inte vara genast spikade. Om någon till exempel vill glasa in sin uteservering för att förlänga sin säsong kunde man ju ge tillåtelse till det.

Ja till stormarknad i området

Frukt och grönsaker i en butik.
Bildtext Det finns rum för närproducerad mat också i stormarknaden anser en av dem som svarade på enkäten.
Bild: YLE/ Tiina Grönroos
 • En stormarknad mot Formis kan bli jätteintressant byggd över järnvägen med en fantastisk utsikt som affärskedjan givetvis ska utnyttja i sin planering. Vår stormarknad ska bli någonting extra som folk kommer till långväga ifrån.
 • I området ryms det väl ett större köpcentrum med flera mindre butiker och eventuellt en större affär typ Citymarket. Lokaler för små butiker med lokala produkter kan planeras också i de första våningarna i våningshusen. Ett stort parkeringshus är en bra investering för framtiden, inte bara för köpcentret. De kan användas under olika händelser och konserter på kvällar och helger. En liten parkeringsavgift täcker kostnaderna med tiden.
 • Ekenäs behöver ett ställe som drar folk till staden. På det sättet flyttas pengar in i staden istället för ut som i nuläget. Ett handelscentrum i Norra hamnen lockar både båtturister och shoppingsugna.
 • Norra hamnen är en del av centrum. Det som stärker Norra hamnen stärker också centrum. Alternativet är en market på bilavstånd från centrum, vilket bidrar till att döda staden. Detta är det centrala valet - det går inte att få allt. Små butiker och saluhall kring torget och längs Kungsgatan stöder torghandeln. Vad kan man göra med marknadsplanen?
 • Hoppas att det inom 5 år finns något sorts köpcentrum i Ekenäs. Vill man gå och shoppa så är ju i princip Salo närmast och där är urvalet också väldigt begränsat.
 • En "storaffär" lockar kunder under hela året vilket inte småaffärer och torghandel gör. För en saluhall finns inte potential! Norra hamnen skall ses som en del i ett generellt utvecklingsprogram för att utveckla regionen positivt för att skapa inflyttning.
 • I ett köpcentrum kan man också sälja lokala produkter och produkter som man oftast får i en saluhall. Ett köpcentrum utesluter inte dessa produkter. En matbutik i samma komplex tror jag snarare stöder en butik men lokal mat. Inte orkar stora allmänheten köra från ena sidan staden till den andra för att först handla i vanliga matbutiken och sedan förflytta sig till "specialaffär".
 • Ett stort köpcenter skulle vara det bästa och enda goda Raseborg kanske skulle kunna få till stånd.
 • Ett köpcentrum där man också kan ta emot kunder som kommer med båt.
 • Allt som är planerat är bra. Det ser trist ut som det är. Köpcentret hämtar kunder så man inte behöver åka till Salo, Åbo eller Esbo.
 • Det behövs många större marketar som har billigare varor och HAR ÖPPET. De skall vara nära centrum. Det gagnar också småbutiker.
 • Folk kommer hit för att handla. De sitter på restaurangen bredvid med ett glas vin. Barnen kan leka i parken eller simma. Så går man upp till Kungsgatan och tittar på småbutiker - om de har öppet. Lite mera folk och lite livligare borde det bli i Ekenäs.
 • Ett stort köpcentrum. Bygg ut flera båtplatser bland annat mitt emot hamnen på Kråkholmen. En pontongångbro kunde sedan fungera som förbindelse mellan hamnen och Kråkholmen. Båttrafiken behöver inte ske under gamla bron, all trafik kan ledas under klaffbron. Gör det lätt att komma med båt på handel till köpcentret, reservera ett antal båtplatser för kunder.
 • Norra hamnen borde ha en storaffär, bostadsområde, restaurang för året runt och ett café inriktat på sommaren med turism/båtturister. Det skulle också behövas en anläggning för konsertarrangemang. En "storaffär" drar folk under hela året vilket däremot inte småaffärsverksamhet och torghandel gör. För en saluhall finns inte potential! Norra hamnen skall ses som en del i ett generellt utvecklingsprogram för att utveckla regionen positivt för att skapa inflyttning.
 • Gärna ett köpcentrum som håller priserna på en rimlig nivå med ett digert utbud och dessutom är öppet då arbetande invånare är lediga. Bör även byggas annat än lyxbostäder runt stränderna. Som Norra hamnen ser ut i dag är det en skamfläck för staden. Den som drömmer om små bodar med småskalig försäljning och turistpriser kan planera dem till gamla stan.

Ja och nej till bostäder

Norra hamnen i Ekenäs så som den enligt planen från 2008 kan se ut i framtiden.
Bildtext Det finns en plan från 2008 med bostäder som många i vår enkät understöder.
Bild: Raseborgs stad
 • Antar att kvadratmeterpriset skulle bli väldigt högt om Norra hamnen skulle utvecklas till ett bostadsområde, vilket ju är bra om man vill locka rika människor på randen till pensionsålder att bo i Ekenäs. Om man vill hålla staden levande och hålla yngre generationer kvar för att bo, jobba och trivas så borde nog lösningen vara en annan.
 • För det första behövs flytande hus längs kajen och för det andra ska det vara betydligt mindre och lägre byggnadsmassa än i nuvarande plan.
 • Bostadsplanerna Mäenpää lade fram ser bra ut. Skippa köpcentret och bygg bostäderna!
 • Den existerande stadsplanen är helt ok.
 • Nuvarande planen från 2008 är bra.
 • Det finns en bra plan från januari 2007 av arkitektbyrån B & M som man gott kunde gå vidare med.
 • Den ursprungliga planen är bra utom det att bostadshusen har formen som en 'orm', dvs. bilder en mur mot havet.
 • Inga bostadshus utan alla skall få njuta av strandpromenaden. Där borde finnas strandpromenad med café o matplats. Kanske en saluhall och någon liten butik med slowfood, glasskiosk, parkbänkar, växter och båtplatser för gästande båtar. Det behövs ingen stormarknad här i Ekenäs. En kan kanske byggas mellan Karis och Ekenäs om man nödvändigtvis måste ha en sådan affär här.
 • Småskaligt boende, ja boende överhuvudtaget, utan att exkludera någon. Då jag planerade utvecklingen av mitt företag kom jag fram till att bokmarknaden här i vår landsända kännetecknas av tre faktorer: Vi är förhållandevis gamla, våra inkomster är låga och vi talar ofta svenska. Det är en tvivelaktig grund för en stormarknad.
 • Torg med småbutiker, men inga bostäder. Större butikskedjor går bra.
 • Norra hamnen kunde bli ett bostadsområde med en saluhall för lokalt producerade matvaror och produkter.
 • Bostadsområdet ska givetvis utvecklas, men att bygga torg och små affärer i Norra hamnen betyder att nuvarande centrum med torg flyttar och det gamla dör ut. Eventuellt kan man tänka sig en saluhall med lokala produkter och mat (typ Saluhallen i H: fors).
 • Norra hamnen borde byggas till bostäder (höghus) och eventuellt bottenvåningen till saluhall/små affärer med lokala råvaror (inga t.ex. banker eller övriga kontor).
 • Den nuvarande och godkända planen är ok.
 • Inget bostadsområde utan hellre ett torg, en mötesplats, där man kan ordna evenemang och även konserter. Det kan finnas mindre affärer i typ röda magasin, som är moderna inuti, men utifrån passar in i omgivningen. Turistbyrån kunde även flyttas till Norra hamnen och där kunde också gästhamnen husera. En stormarknad kunde byggas vid gamla besiktningen där stadens parkavdelning nu finns. Bygga en tunnel under järnvägen så man kommer från Järnvägsgatan lätt till stormarknaden eller varför inte här bygga en inglasad gångbro över järnvägen. Varutransporten och den vanliga persontrafiken kunde då köra in vid Stinsen. Centralt, men ändå inte på stadens bästa plats!
 • Följ den plan som redan har fastställts!
 • Den plan som godkändes för ett tiotal år sedan var bra. Den hade arkitektonisk vision och den gav en trevlig miljö. Stormarknader hör hemma på en åker med massor av flat mark runt sig.
 • Bostäder med balkong/terrass mot havet och nedanför dem, mot havet, små butiker, pubar och restauranger med uteserveringar. Båtplatser och utrymmen för båtgäster, sittplatser för alla som vill njuta av solnedgången. En naturlig och vacker samlingspunkt för både turister och ortsbor!
 • Separata småbutiker behöver vi inte i Norra hamnen och inte heller bostäder. Mot Knipanhållet kan det finnas torg, saluhall och ett grönområde. Café, enklare matservering och en glasskiosk kan också finnas där.

Allmänna kommentarer

 • Både Norra hamnen och hela gamla stan borde ha service som är öppen sommarlördagar och söndagar till kvällen. Det är förfärligt när R-kiosken är det enda som är öppet i Ekenäs en sommarlördag efter kl.14.
 • Sedan finns det ju också aspekten att Ekenäs är en hamnstad och sjöfarten är också en del av kulturen i staden. Gågatan är nationellt sett helt unik och borde hållas levande.
 • Ekenäs söder om åsen behöver en bra mataffär. Bryggerigården borde utvecklas så att den kunde betjäna hela närområdet som är ett helt utan matbutik (Ormnäs, Gamla stan).
 • Citymarket på Tenalavägen vid Österby. Tänk hur många som passerar där när de åker till sina sommarställen i Tenala, Bromarv och Åboländska skärgården.
 • Om fem år ser nog Norra hamnen ut precis som i dag.
 • Litet "köpcenter" med flera mindre affärer (t.ex. kläd- och elektronik, samt snabbmat ).
 • Av planerade affärsbyggnaden kunde man spara den del som är på hamnområdet som mynnar ut mot Pojoviken med småaffärer o caféer. Självaste marketen på taket kunde lämnas bort.
 • Tycker det är bra att Ekenäs ser framåt.
 • Det viktigaste skulle vara att bevara stranden öppen för promenader och lite parkområde med bänkar. Också en del skulle fortfarande kunna vara hamn för större besökande båtar.
 • Vi bör fråga oss: Var finns Ekenäs hjärta, vad är det unika? Det är Gamla stan och kvarteren kring Rådhustorget och Kungsgatan. En parkeringsgrotta under Rådhustorget eller under området vid Sparbankshuset, ett glastak över torget, outletbutiker, antikaffärer, köp & säljbutik, affär för hemtextiler, utvidgade uteserveringar, planteringar - det skulle göra Ekenäs centrum ännu mer unikt. Jag ser en helhetsupplevelse med start vid kulturhuset Karelia, vidare shopping längs Kungsen och kring torget, vilopaus vid en trevlig vinbar-café-glassbar. Slutligen en andaktsstund i den vackra kyrkan (jmf. med kapellet vid Nariken i Helsingfors).
 • Jag tycker det skall komma mera bostäder till Ekenäs så att själva Ekenäs blir större innan man börjar bygga stormarknader etc. som det behövs befolkning till. Samtidigt skulle byggena ge jobb till byggarbetare. Och jobb behövs i Ekenäs.
 • Det enda vettiga beslutet i fråga om Norra Hamnen är att sätta punkt och vänta på bättre ekonomiska tider. Inget hindrar staden att utlysa en ny planeringstävling utgående från den nuvarande planen. Förr eller senare uppenbarar sig en eller flera byggherrar som både vill och kan förverkliga en realistisk plan på en för staden ekonomiskt sund bas. Norra Hamnen har alla förutsättningar att bli ett dragplåster för nya Ekenäsbor, turister och stadens nuvarande befolkning. Det kräver en grundlig planering och framför allt ett studium av andra lyckade lösningar i motsvarande miljö. Att blint tro på ett enda alternativ är inte bara dumt utan även ekonomsikt fullkomligt oansvarigt.
 • Bygg en stormarknad mellan Ekenäs och Karis istället. Då har hela kommunen nytta av den och inte bara Ekenäs. Ekenäs har redan uselt väglag och dåligt med p-platser i centrum. Allt flyttas hela tiden mer och mer till Ekenäs. Om vi är en kommun borde det delas upp alla "stadsområden". En Hangöbo sa en gång till mig att allt borde vara i Karis eftersom Karis är ett centrum. Man kan ta tåget och bussen vart man vill från Karis och det är inte långt till Åbo eller Helsingfors.
 • Nu är det ju inte bara en stormarknad vi talar om utan ett utbud på många andra typer av varor, allt under Saima tak. Mycket bekvämt med p-plats inne i regn och rusk med möjlighet att göra alla sina uppköp på en och samma plats. Ni ställer frågan på ett sätt som gör att man inte kan svara ja till köpcentrum med detaljhandel t.ex. utan stormarknad. Trevliga caféer och restauranger skulle också vara ett plus. Man måste våga utveckla Raseborg. Vill man stampa på stället och ha allting som förut är vi inte särskilt attraktiva för de yngre här.
 • Ett affärscentrum med många olika affärer i behövs och inte bara en stormarknad. Om affärerna på Kungsgatan vill leva vidare så måste de nog helt enkelt se över när de har öppet och inte tro att alla kan komma mellan 10 och 16 eller på lördag mellan 9 och 14.
 • Gör något för båtturisterna, sommargästerna och alla andra. Saluhall, cafeteria, restaurang och kanske en liten dagligvaruhandel. Men inte ett stort åbäke som också kan medföra trafikkaos. Det är ju ganska trångt om utrymme där och krångligt att ta sig dit. Alla begriper väl att det är klokare att placera en stormarknad med många olika klädesaffärer etc. i Horsbäck eller Karis Läpp invid 25:an, men då måste också riksvägen vid in- och utfarten få grupperingsfiler.
 • Man borde satsa på det befintliga torget. Sorgligt att det nuvarande torget fungerar mest som parkeringsplats. Husfasaderna borde ses över. Planteringar, terrasser och annan verksamhet till torget.
 • Neutralt, billigt och trevligt alternativ: Ett grönområde likt Stallörsparken & Skepparträdgården + möjligheter att ordna publika evenemang såsom kvällstorg och konserter. Ett stort köpcentrum skulle "tömma" Formis och några nuvarande mataffärer, medan småaffärsalternativet skulle "tömma" affärerna vid Kungsgatan.

Oförändrat

 • En hamn där stora fartyg kan lägga till bör finnas kvar så att vi kan ta emot t.ex.flottbesök, egna marinens och utländska fartyg. Också t.ex. fartyg från Tall Ship Race eller något utländskt kryssningsfartyg av något slag.
 • Man ska tänka på dem alla som har köpt dyra lägenheter där runt om hur deras framtid skulle bli och se ut om de kommer något annat bredvid. Låt vara som de är.

En del av svaren har stilistiskt skrivits om lite grann. Andra svar har förkortats eller delats upp i flera bitar. Alla svar var lika värdefulla och välkomna!

Läs också om hur svaren fördelades på ja- och nej-frågorna.

Diskussion om artikeln