Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Låtarna som räddade karriären

Från 2014
LP-skivor.
Bild: YLE/Boas Jonsson

Ibland går det riktigt illa, och precis innan man nästan ger upp, så försöker man en gång till, och då brakar det loss. Här är låtarna som räddade karriärerna.

Rykten går om att AC/DC kastar in handduken, men är ni medvetna om att de kunde slutat mycket tidigare än så här? Redan 1980 var bandet i kris, men det fanns en låt som räddade dem.

Bon Scott den 19 februari 1980 somnat i en bekants bil i London och storknat i sina egna spyor trodde många att det var slutet för AC/DC. Bon Scott, som tillsammans med skolpojken Angus Young var frontfigurer för bandet, fanns inte längre och tanken att någon kunde ersätta honom gick knappt genom bandmedlemmarnas huvuden. Efter en liten tids övervägande beslöt sig bandet ändå för att fortsätta och skaffade sig en ny sångare, Brian Johnson. När de gjorde en ny skiva var den första singeln en hyllning till den avlidne sångaren och hette, precis som albumet, Back In Black. Det känns helt ofattbart att den låten, den första med den nya sångaren, i dag är invald på så gott som varje trovärdig lista över de bästa rocklåtarna genom tiderna.

Det är inte bara AC/DC som räddats av en låt. Både Green Day och Robbie Williams har också varit riktigt nära slutet.

American Idiot

Sommaren 2003 samlades Billy Joe Armstrong, Mike Dirnt och Tré Cool i en studio för att spela in skivan Cigarettes and Valentines. Sedan Dookie hade Green Day inte lyckats leverera ett album som kunde mäta sig med skivan som spelats in under tre veckor, hela nio år tidigare. Skivan som hade gett dem en karriär. Skivförsäljningen gick sämre för varje album och när det var dags för Cigarettes and Valetines, albumet som skulle lyfta deras karriär tillbaka på rätt spår, gick något riktigt fel.

Efter att ha spelat in 20 låtar till albumet stals inspelningarna. Bändet hade nu ingenting kvar av låtarna, förutom det som fanns i deras egna huvuden. De bestämde sig för att inte spela in dem på nytt, utan istället börja om med löftet att göra allt ännu bättre. Efter att ha rett upp en massa gamla problem i bandet (Dirnt och Cool tyckte Armstrong var ett egocentrisk litet pisshuvud med enormt uppmärksamhetskrav) spelade bandet in skivan American Idiot, en rockopera som blev deras bäst säljande skiva någonsin och första singeln på den skivan var titelspåret American Idiot.

Angels

Då Robbie Williams och Take That gått skilda vägar i mitten av 90-talet var det inte en självklarhet att grabben skulle bli en av 2000-talets största underhållare. Han söp och knarkade en lång tid tills hans vän Elton John skickade iväg honom på drogavvänjning. Hans första singel som soloartist var en cover på George Michaels låt Freedom. Hans version nådde andra platsen på brittiska singellistan, George Michaels original nådde som bäst 28:de platsen.

Efter det var det dags för den första skivan, Life Thru a Lens. Skivan sålde dåligt och de tre första singlarna från skivan, Old Before I Die, Lazy Days och South Of The Border floppade. Efter att den tredje singeln floppat hade Robbie ett möte med skivbolaget där han övertalade dem att ge ut en sista singel från skivan. Vid det här tillfället fanns Life Thru a Lens redan i realådan i skivbutikerna. Singeln som släpptes hette Angels, och förutom att den toppat massvis med topplistor så är den också den populäraste karaokelåten i världen, och en definitiv karriärräddare.