Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Åbo Akademi i Vasa mister professorer

Från 2014
Uppdaterad 16.04.2014 16:38.
Strandkvarnen i Vasa
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Roger Källman

Utvecklingspsykologin vid Åbo Akademi i Vasa får en professor färre då Åbo Akademi sparar. En professur inom utvecklingspsykologin försvinner på grund av pensionering och tjänsten tillsätts inte på nytt.

Tjänsten blir inte tillsatt trots att ämnet gör vinst varje år och kunde har fler professurer än vad man har i dag.

- Det upplevs som lite orättvist eftersom utvecklingspsykologi är ett väldigt framgångsrikt ämne. Vi har resultatansvar och vi går 130 000 euro på plus varje år. Vi kunde ha tre professorer istället för en. Något är lite tokigt då de ämnen som det går bra för bestraffas, säger Kaj Björkqvist som är professor i utvecklingspsykologi i Vasa.

Istället för en professur kommer utvecklingspsykologin använda ett så kallat tenure track-system som ska ge yngre forskare möjligheter att få tjänster.

Drabbar institutionen hårt
Vårdvetenskap ingår precis som utvecklingspsykologin i den socialvetenskapliga institutionen och sammanlagt är det två professurer från institutionen som försvinner.

- Vi drabbas mycket då vi på grund av pensioneringar blir av med två hela professurer, en i utvecklingspsykologi och en i vårdvetenskap. För en liten institution är det väldigt mycket. Det finns säkert ingen annan institution inom Åbo Akademi som har drabbats så mycket av nedskärningarna, säger Björkqvist.

Kaj Björkqvist tror ändå inte att utbildningen inom utvecklingspsykologi kommer att lida.

- Jag tror inte att det kommer att ha någon större effekt på utbildningen, närmast är det forskningen som drabbas. Varje professor har sin egen forskningsprofil och men en professor färre så minskar forskningsintresset, säger han.

Läs också:
Färre professurer men ingen sägs upp