Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karleby fick rätt i fråga om äldreboenden

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 10:47.
Bildtext Arkivbild. Marknadsdomstolen anser att allt gick rätt till då Karleby beslöt att köpa äldrevård av storföretag.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Upphandlingen gick rätt till då Karleby stad konkurrensutsatte boende för äldre personer. Det anser marknadsdomstolen som förkastar Gamlakarleby Åldringsvänner rf:s besvär.

Karleby beslöt i september att ge över en stor del av sin äldreomsorg åt storföretag. Stadens offertrunda vanns av bland annat Medivida Care och Attendo medan de små svenska äldreboendena Pettersborg och Emeliehemmet riskerar att förlora sina kontrakt med staden.

Gamlakarleby åldringsvänner rf (som driver Pettersborg) och Keski-Pohjanmaan Hoitopalvelu överklagade beslutet till marknadsdomstolen. De krävde att beslutet upphävs och anförde åtta orsaker till varför upphandlingen inte har gått rätt till.

Bland annat ansåg man att offertbegäran var orättvis eftersom de boenden som till exempel har större rum och därmed högre hyra försätts i en sämre ställning. Man ansåg också att offerbegäran var oklar och att Karleby hade gett en del av företagen oskäliga fördelar.

Marknadsdomstolen förkastar besvären och föreningen bakom Pettersborg och Keski-Pohjanmaan Hoitopalvelu ska betala rättegångskostnader på ungefär 2000 euro.

Läs också:
Storföretag ska sköta äldre i Karleby