Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Framgång hägrar för franska ytterhögern

Från 2014
Uppdaterad 16.04.2014 20:38.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Högern på framfart i Frankrike - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ytterhögerpartiet Nationella fronten väntas i Frankrike bli näststörst i valet till Europaparlamentet - med 22 procent av rösterna. Partiet gick också framåt i kommunalvalet. TV-Nytt besökte en kommun där partiet vann borgmästarposten för att ta reda på varför ytterhögern är så populär.

Kommunen heter Mantes-La-Ville och ligger drygt femtio kilometer nordväst om Paris. Det är en helt vanlig liten fransk småstad på pendlingsavstånd från storstaden och med 20 000 invånare.

Men här är få saker som de brukar vara. Ytterhögern Nationella fronten vann borgmästarvalet i slutet på mars. Cyril Nauth är bara 32 år och stadens nye borgmästare.

Nationella fronten lyckades erövra borgmästarposten i ett dussintal kommuner - ingen stor siffra med tanke på att Frankrike har 36 000 kommuner. Men symbolvärdet är stort och alla kan inte smälta det.

Magali Balent forskar i europeisk högerextremism vid Robert Schumanstiftelsen i Paris.

- Tittar man på de kommuner där majoriteten röstat på Nationella fronten, ser man att det till största delen är kommuner som befinner sig i ekonomiska svårigheter. Med andra ord tror jag det finns starka ekonomiska och sociala krav, en högre arbetslöshetsnivå än genomsnittet, även fattigdomsnivån. Det är invandringsfrågan också förstås, sade Balent.

Partiledaren för Nationella fronten, Marine Le Pen, har mjukat upp partiets budskap jämfört med sin pappa som var mer extrem och antisemitisk.

Trots att Nationella fronten tros bli Frankrikes näststörsta parti i Europaparlamentsvalet tror Balent inte att partiet får särskilt mycket att säga till om.

- Politiskt ifråga om inflytande tror jag inte de här partierna har någon verklig betydelse. I synnerhet som de knappast kan enas inbördes. De kan kanske samarbeta inför valen, men erfarenheten och historien visar tydligt att dessa partier aldrig lyckats komma överens på längre sikt, sade Balent.

Diskussion om artikeln