Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN-diplomat ber Rwanda om ursäkt 20 år senare

Från 2014
Skallar av döda efter folkmordet i Rwanda.
Bild: EPA/DAI KUROKAWA

En före detta FN-diplomat har i dag officiellt bett om ursäkt för att säkerhetsrådet inte ingrep för att förhindra folkmordet i Rwanda.

Nyzeeländaren Colin Keating satt i ledande ställning i FN:s säkerhetsråd i april år 1994, då våldet i Rwanda fick sin början. På onsdagen - tjugo år senare - bad Keating om ursäkt för att säkerhetsrådet vägrade erkänna att ett folkmord höll på att ske, och för att man inte ingrep för att stoppa blodsutgjutelsen.

Hutuer slaktade tutsier och mera moderata hutuer i hundratusentals - närmare en miljon människor dödades under hundra dagar.

Under dagens session fick FN samtidigt ta emot skarp kritik för att fortfarande reagera för långsamt - eller inte alls - och för att ha misslyckats att ingripa också i krigsdrabbade Syrien, Sydsudan och Centralafrika.

Om de första varningssignalerna gällande Rwanda sade Keating att säkerhetsrådet inte fick tillgång till all information. FN-sekretariatet ska bland annat ha undanhållit väsentliga telegram.

Enligt Keating stödde bland annat Nya Zeeland, Nigeria, Tjeckien och Spanien ett fördömande av situationen i Rwanda i april 1994 och krävde ett utökat FN-mandat. Men bland annat USA och Frankrike motsatte sig.

AP