Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre döda i Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 17.04.2014 10:28.
Proryska beväpnade män och ett pansarfordon i Slovjansk
Bildtext Proryska beväpnade män i Slovjansk.
Bild: EPA/ROMAN PILIPEY

Tre proryska separatister har dödats i Mariupol i östra Ukraina, rapporterar landets inrikesminister via Facebook. Inrikesministeriet uppgav tidigare att proryska aktivister försökte ta kontrollen över en av nationalgardisternas baser i staden.

Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov skriver på sin Facebooksida att tre aktivister har dödats i Mariupol, och 13 personer har skadats. Över 60 personer har gripirs.

Enligt det ukrainska inrikesdepartementet ska en grupp beväpnade personer ha anlänt till nationalgardisternas bas i Mariupol i östra Ukraina och krävt att nationalgardisterna ansluter sig till motståndet mot regeringen i Kiev. När nationalgardisterna vägrade ska aktivisterna ha försökt anfalla basen, och det resulterade i skottlossning.

Proryska aktivister ockuperar sedan tidigare myndighetsbyggnader i ett tiotal städer i östra Ukraina. På tisdagen inledde den ukrainska regeringen en "antiterror-insats" för att köra bort ockupanterna, men operationen har stött på stort motstånd. På onsdagen övertog aktivisterna flera av den ukrainska militärens pansarfordon.

Samtal i Genève

Utrikesministrarna från Ukraina, Ryssland, USA och EU träffas i Genève i dag för samtal om Ukrainakrisen. Det är första gången sedan krisen började som Ukrainas och Rysslands utrikesministrar möts. Förhoppningarna om att samtalen ska leda någonvart är ändå små, eftersom parterna har väldigt olika syn.

USA:s president Barack Obama sa i en intervju till den amerikanska tv-kanalen CBS att varje gång Ryssland vidtar åtgärder ägnade att destabilisera Ukraina och kränka dess suveränitet, så kommer det att leda till konsekvenser.

Antti Kuronen twittrar från Ukraina:

Länk till personens Twitterprofil.