Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Påskpyssel för alla

Från 2014
Uppdaterad 20.04.2014 12:55.
Påskpåsen, kaninkepsen eller påskriset. Här finns något för alla.
Bildtext Påskpåsen, kaninkepsen eller påskriset. Här finns något för alla.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Nu är det äntligen påsk. Påsk innebär förutom godis och lata dagar, även påskpynt. Har du inte hunnit påskpynta ditt hem? Frukta icke. Här bjuder vi på några enkla påskpyssel som du gör i ett nafs.

Här hittar du olika påskpyssel som passar olika personer. Bara att välja ett eller flera och kör igång.

För den miljömedvetna

Den här påsken har djurskyddsförbunden gått ut och varnat oss om att fjädrarna vi köper för att pynta påskriset med kan komma från fåglar som behandlas illa. Vill du vara säker på att inte skada oskyldiga fåglar, kan du i stället pynta riset med andra saker du gillar, som till exempel fotboll, öl eller tv-spel. Jag gillar kaniner och skor, och därför pyntar jag mitt ris med det.

Du behöver: en printer, papper, lim, sax och sytråd. Printa och klipp ut bilder du gillar. Limma fast en tråd. Klart!

För pysslaren

Påsken är påskharens tid, och det tycker jag vi ska uppmärksamma. Ett fint sätt att sprida lite påskglädje är att bära den här snygga kaninhatten.

Du behöver: papper i två olika färger, sax, lim, stans, vadd och en keps. Här under ser du hur den enkla och snygga kaninkepsen kommer till.

För den händige

Snickra en påskögubbe. Inget är väl mer påskigt än något som faktiskt heter påsk? Passar utmärkt för den som har ett långt och sysslolöst påsklov. Det här kanske tar hela året, men i så fall är den ju klar till nästa påsk.

Du behöver: träbit, verktyg och mall. Ta fram din kreativa och tålmodiga sida och sätt igång och tälj.

För den andliga

Påsken handlar inte bara om ägg, påskön och kaniner. Det var ju faktiskt på påsken som Jesus både dog och uppstod (på den tredje dagen). För att hedra vår man Jesus har jag gjort en Jesusgirlang. Enkelt, snabbt och snyggt.

Du behöver: en printer, papper, sax och tejp eller stans. Printa ut så många Jesusar som du vill att girlangen ska vara lång, klipp ut dem och stansa eller tejpa ihop dem på lämplig plats. Fäst på väggen, över en dörr eller i ett fönster.

För den late

Den som inte orkar göra något alls men ändå vill poängtera att det är påsk, kan ta till den här enkla ordvitsen.

Du behöver: tuschpenna och en påse.