Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Olovlig väg måste bort i Raseborg

Från 2014
Uppdaterad 17.04.2014 22:06.
Bildäck och sand på asfalt
Bildtext Fastighetsägaren hade byggt en olovlig grusväg.
Bild: YLE/Stefan Härus

En fastighetsägare i i en by nära Tenala måste avlägsna en grusväg och bland annat en utetoalett, en husvagn och en brygga från sin tomt. Det beslöt miljö- och byggnadsnämnden på sitt möte i går (16.4).

Det var vid en inspektion i januari som ett antal olovliga åtgärder upptäcktes på fastigheten. Bland annat hade en husvagn och en utetoalett placerats på tomten. Bredvid husvagnen fanns det en terrasskonstruktion och på stranden hade det byggts två bryggor och ett bryggfäste.

En grusväg hade också byggts till tomten.

Fastighetsägaren hade varken ansökt eller beviljats tillstånd till åtgärderna. En del av området är klassificerat som skogsbruksområde med miljövärden och där får inte utföras större kalhyggen än 0,5 hektar eller kalhyggen till strand. Resten av tomten är naturskyddsområde och där får inte fällas träd eller vidtas åtgärder som kan påverka landskapet eller naturvärden negativt.

Fastighetsägarens förklaring är att han har skaffat fastigheten för att idka friluftsliv och åtgärderna är gjorda för att det ska vara möjligt. Han har inte varit medveten om att han har behövt tillstånd.

Nu måste fastighetsägaren avlägsna grusvägen och återställa naturen i sitt ursprungliga skick. Han måste också avlägsna husvagnen, terrasskonstruktionen och bryggorna. Detta ska vara gjort före utgången av juli, annars åläggs fastighetsägaren att betala vite på 3000 euro, med ett tilläggsbelopp på 500 euro för varje månad som ägaren har låtit bli att uppfylla huvudförpliktelsen.