Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Prover visar: obehandlad mjölk innehöll bakterier

Från 2014
Slaget efter tolv

De första resultaten från mjölkproven på Uljaan maitotila visar att den obehandlade mjölken innehöll både yersinia- och campylobakterier.

De första resultaten från mjölkproverna på gården i Askola har blivit klara. Proverna från mjölkgården Uljaan maitotila som togs den 7 april innehåller Yersinia pseudotuberculosis-bakterier och Campylobacter jejuni-bakterier. De slutliga undersökningsresultaten förväntas blir färdiga inom cirka två veckor och då vet man också om det är samma bakteriestammar som har isolerats från personer som blivit sjuka och från mjölkgården.

Antalet personer som druckit mjölk från Uljaan tilamaito och fått symtom har fortfarande ökat i Borgå och i de närliggande kommunerna (Askola, Lovisa, Borgnäs och Sibbo). Det finns nu 19 bekräftade yersiniafall. Campylobakterier har hittills isolerats från sammanlagt åtta personer. Undersökningar pågår fortfarande för ett tjugotal personer.

Uljaan tilamaito drog bort all opastöriserad mjölk från butikerna i början av april.

De vanligaste symtomen av yersinia är feber, diarré och magsmärta som påminner om blindtarmsinflammation. Smittan kan också orsaka symtom i leder samt utslag på huden och i synnerhet kombinationer av dessa symtom. Inkubationstiden är ungefär en vecka. Symtomen kan pågå i några dagar eller upp till flera veckor. Symtomen försvinner oftast utan läkemedel.