Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Odling av vinrankor

Från 2014
Uppdaterad 23.04.2014 18:06.
Odling av vinrankor
Bildtext Odling av vinrankor
Bild: YLE/Strömsö

En vinranka som ger svalkande skugga åt uteplatsen och är fylld med härliga mognande druvklasar är minnet jag har med mej hem från mina södernresor. Många grunnar säkert på om det i vårt klimat över huvudtaget är möjligt att odla vinrankor och tillverka vin av egna druvor!

Strömsö inslag: Odling av vinrankor - Spela upp på Arenan

I Sundom, Vasa finns kanske den nordligaste (åtminstone i Finland) vingården. Här har man experimenterat med vinodling i årtionden och kommit fram till att det är helt möjligt. Det gäller att skapa de rätta förhållanden för vinrankorna och så är det ju förstås och en sortfråga, en del sorter tål mera köld än andra.
Målet vi ställt oss är att hitta en vinsort som går att odla i vårt trädgårdshus på Strömsö. Vinrankan bör vara sådan att den tål övervintring i ett ouppvärmt utrymme.

Vinodling på våra breddgrader:
Mycket är fråga om rätta odlingsbetingelser, jordmån, klimat, läge och sorter, vi får även glömma tanken om vinrankan som skuggar altanen, hos oss är det mera fråga om att odla så lågt och när marknivån som möjligt.

Jordmån:
Vinrankorna klarar mycket karga förhållanden, man kan nästan säga att ju magrare och stenigare jord desto bättre. En för kraftig och humusrik jord gör att tillväxten blir mycket kraftig med en svag blomning och fruktsättning som följd.

Plantering:
Det vanligaste felet är att inte plantera tillräckligt djupt, rekommendationen är ca 30cm under marken men enligt vår expert i Sundom kan man plantera ner till 60cm! Det som även är viktigt är att skapa ett så gott mikroklimat som möjligt speciellt om vi odlar på friland, vindskydd och stenar som lagrar värme är goda hjälpmedel för en lyckad odling.

Övervintring:
Det är på sin plats att se över vinrankorna inför vintern, täckning är till stor hjälp. Du kan välja mellan olika tekniker som fiberduk eller torv, halm, löv eller ngt organiskt material. Det som du bör se upp med att vinrakorna inte står i vatten under vintern då är risken stor att de fryser bort, så kupa upp jord kring stammen så att vattnet leds bort från plantan.

Sorter:
Vissa druvor används för framställning av vin, framför allt de från arten europeisk vinranka (Vitis vinifera), och kallas därför ofta för vindruvor. Den vanligaste sorten på friland på våra breddgrader är Zilga, den är en mycket härdig sort som tål våra kalla vintrar men nackdelen med Zilga är att frukten har mycket stora stenar och är kanske därför inte så attraktiv för direkt förtäring! Zilga är ändå ett säkert val, sorten är kraftigt växande, härdig och mycket frisk. Druvorna är lilafärgade. Ett ph-värde på 5.5-6.5 är lämpligt.

Vi valde Supaga til trädgårdshuset. Supaga kommer från Lettland, den är också mycket härdig och tål köld ner till 18-25 minusgrader. Den lämpar sig hos oss på en varm och solig plats eller i ett växthus, druvorna mognar rätt sent och kan därför vara till fördel att odla i växthus. Utomhus kräver den vintertäckning. Druvorna är stora, söta och till färgen gröngula med rätt små stenar (frön). Druvorna mognar i slutet av september . Jorden får gärna vara rätt sur med ett ph-värde på 5-6.

Här är en lista över druvor som odlas för vin.

Mer om ämnet på Yle Arenan