Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Trons makt och kärlekens styrka

Från 2014

Den klassiska svenska dramaserien Jersusalem baserar sig på Selma Lagerlöfs dubbelroman Jerusalem, som i sin tur är baserad på verkliga händelser och är en berättelse om trons makt och kärlekens styrka.

I Nås socken i Dalarna i Sverige växer Ingmar upp med sin mor, far och syster Karin. Ingmars far dör när Ingmar ännu är liten pojke och inte har någon chans att överta gården. Han växer så småningom upp till en allvarsam ung man som hela tiden har en nära kontakt till barndomsvännen Gertrud. Vänskapen utvecklas snart till kärlek men de två splittras när Ingmar beslutar sig för att ta jobb i skogen. Tanken är att han skall tjäna pengar för att med tiden kunna fria till Gertrud.

Under Ingmars frånvaro får den hängivna predikanten Helgums väckelseläror ett stort fotfäste i samhället. Ingmar återvänder för att försöka reda upp situationen, men det är för sent. Helgum har lyckats lura med sig nästan hela bygden till Jerusalem för att starta ett nytt liv och leva enligt Guds lagar. År 1896 utvandrade ett fyrtiotal vuxna och barn, bland dem Getrud, Karin och hennes man Tim.

Jerusalem (12) (Sverige, 1997)
Yle Fem onsdagar kl. 21.00, seriestart 16.4.2014
4 avsnitt
14 dagar på Arenan

Serien sändes första gången i Finland år 1998 och senast år 2005. Jersusalem finns både som filmversion och dramaserie.

I rollerna: Ulf Friberg, Sven-Bertil Taube, Maria Bonnevie, Pernilla August m.fl.
Regi: Bille August