Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Politiker vill ha restaurang i VR-magasinen

Från 2014
Uppdaterad 22.04.2014 09:18.
Tuomas Rantanen (Gröna) framför VR-magasinen
Bildtext Tuomas Rantanen (Gröna) anser nu att något borde göras åt VR-magasinen.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

31 fullmäktigeledamöter i Helsingfors har undertecknat en motion om en evenemangsrestaurang där ruinerna av VR:s gamla magasin nu står. Initiativet till motionen har tagits av Tuomas Rantanen (Gröna).

- Enligt motionen ska det byggas en byggnad där magasinen står, och inte tre som det står i den nuvarande detaljplanen. En del av magasinruinerna kan stå kvar, men tanken med motionen är att återuppliva den gamla planen om en magasinby om flera byggnader som skulle byggas utgående från de gamla magasinen. Den planen handlar om ett evenemangsställe, som skulle finnas mellan de institutionaliserade kulturbyggnaderna och tjäna kulturlivet runt Tölöviken, säger Rantanen.

Men hur mycket av de kvarvarande magasinruinerna ska sparas?

- Det tar jag inte ställning till i motionen. Jag vet att vissa tjänstemän vid staden bara hoppas att magasinen blir i så dåligt skick att de faller sönder av sig själv. Det befriar oss ändå inte från kraven i detaljplanen att bygga tre byggnader utgående från magasinen. Men det klarnar först efter att det ordnas en arkitekttävling om evenemangsrestaurangen och utgående från resultaten i tävlingen avgörs sedan vad som sparas av de gamla magasinen.

Det är oklart om motionen kräver en ändring av detaljplanen för området. Magasinen är skyddade enligt detaljplanen, som enligt Rantanen utan det skyddet inte hade gått igenom 2002.

Brann i maj 2006

VR har inte använt magasinen sedan 1988. Därefter ordnades olika kulturevenemang och lopptorg i magasinen under 1990-talet. Inför kommunalvalet 2000 diskuterades magasinen aktivt och 2002 godkändes detaljplanen för området. 2006 var magasinen i hetluften igen.

På vappen det året tände ett gäng ungdomar en eld på gården innanför magasinen. En del av ungdomarna hindrade sedan brandkåren från att komma till platsen och kastade sten på polisen.

Den gången förblev branden rätt liten men mindre än en vecka senare smällde det ordentligt. En smäll lär ha hörts från magasinen och därefter steg vit rök till skyn. Klockan 19.52 den 5 maj 2006 fick Räddningsverket larm om att det brinner i magasinen men då brandkåren anlände till platsen var magasinen redan övertända.

Var branden började och hur har förblivit oklart. Drygt ett år efter branden avbröts polisutredningen.

2008 kom Pekka Niska med ett förslag om en danspaviljong där magasinen nu står, men de planerna har nu begravts.

I flera år har det ändå varit tyst om magasinen fram tills nu då Tuomas Rantanens motion gör att stadens tjänstemän igen ska avgöra vad som ska hända med dem.

- Jag tror att största delen av politikerna inser att någonting måste göras. De som minns den gamla tvisten om magasinena motsätter sig kanske, men jag vill hitta en lösning på vad som ska hända med dem, säger Rantanen.

Bastu i magasinen, istället för i centrumbiblioteket?

Evenemangsrestaurangen som han föreslår för området skulle sälja mat och dryck och sedan erbjuda någon form av kultur som kunde knyta samman de omgivande byggnaderna, som Musikhuset och museet för nutidskonst, Kiasma.

Rantanen föreslår också en bastu i samband med restaurangen, om den inte blir av i centrumbiblioteket.

- Kulturnämnden vill ha en bastu i centrumbiblioteket, men det är fråga om dyra kvadratmetrar och frågan är hur bastun ska finansieras. Därför tänker jag att bastun istället byggs i restaurangen, det vill säga utanför det planerade centrumbiblioteket, istället för inne i det. Om bastun ligger i restaurangen kan maten och drycken betala för bastun, men det går inte att göra i ett biblioteket där man inte kan ha affärsverksamhet, säger Rantanen.

Yle Huvudstadsregionen har inte fått tag på någon vid stadsplaneringskontoret som kan kommentera motionen.