Världsledare överens om att trappa ner krisen i Ukraina
Utrikespolitiska ledare från USA, EU, Ryssland och Ukraina inledde fyrpartssamtalen om krisen i Ukraina i Geneve i dag. Efter samtalens första dag är alla parter överens om att jobba tillsammans för att trappa ner krisen i Ukraina.
Bland annat beslöt parterna att de väpnade styrkorna i Ukraina ska avväpnas och att ockuperade byggnader i landet ska utrymmas. Också gator och torg som ockuperats ska tömmas. De utrikespolitiska ledarna vill också garantera amnesti för separatister som lämnar ockuperade byggnader.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade att Ukraina omedelbart måste inleda en bred nationell dialog för att få ordning på situationen i landet. Han efterlyste samtidigt en starkare roll för det ryska språket i Ukraina och ett större självstyre för landets regioner men försäkrade att Ryssland inte har några intressen av att sända in trupper i Ukraina.
Också John Kerry sade att den högsta prioriteten i Ukraina just nu är att till varje pris undvika våld. Den amerikanske utrikesministern påpekade ändå att USA kommer att tvingas införa ytterligare sanktioner mot Ryssland om överenskommelsen misslyckas.
Separatister vill se tomt Majdan
Det tog inte länge för pro-ryska separatister i staden Dontesk i östra Ukraina att svara på beskeden från Geneve. En av ledarna för de styrkor som ockuperar en myndighetsbyggnad i Donetsk sade att de inte kommer att lämna byggnaderna innan lägren på Majdan-torget i Ukrainas huvudstad Kiev töms.
Barrikaderna på Majdan har stått kvar sedan den ryskvänlige presidenten Viktor Janukovytj störtades från makten för två månader sedan.
Tuomioja: Över förväntningarna i Geneve
Utrikesminister Erkki Tuomioja är nöjd över Rysslands och USA:s enighet kring att lösa krisen i Ukraina. Enligt Tuomioja är resultatet av förhandlingarn i Geneve bättre än förväntat.
– Det minsta som väntades av samtalen var en överenskommelse om att fortsätta förhandlingara. Nu kom man ändå överens om att avväpna de beväpnade grupperna i landet. Det innebär inte bara separatisterna i östra Ukraina, utan också nationalistiska grupperingar som är beväpnade.
När parterna nu går vidare för att lugna ner läget i Ukraina väntas Organisationen för säkerhet och sammarbete i Europa, OSSE, få en stor roll. Då krisen var koncentrerad till Krim förhindrades OSSE:s observatörer flera gånger från att ta sig tilll halvön.
Tuomioja ser positivt på OSSE:s mer framträdande roll som förmedlare i krisen. Finland är starkt representerat i OSSE:s upprag och Tuomioja sade att Finland redan skickat flera observatörer till Ukraina.
Läs också:
Tre döda i Ukraina