Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

"Trädgårdsskötsel intresserar under lågkonjunktur"

Från 2014
Uppdaterad 19.04.2014 07:19.
Trädgårdsmästaren och bloggaren Henrika Arle.
Bildtext Enligt Henrika Arle är hemodlat en växande trend.

Närmare hälften av de finländska kvinnorna och en tredjedel av männen uppger i en färsk undersökning att de är intresserade av trädgårdsskötsel. Intresset är störst i tätorter och på landsbygden.

Ungefär 59 procent av finländarna har en egen trädgård. 25 procent uppger att de odlar på sin balkong och ungefär 28 procent har ett eget trädgårdsland. 61 procent av finländarna önskar att den egna trädgården skulle se mer trivsam ut.

Över 2 500 vuxna finländare deltog i undersökningen som gjordes av TNS Gallup på uppdrag av Trädgårdsförbundet. Undersökningen publicerades i mars.

Enligt Henrika Arle som är ekonom och trädgårdsmästare och insatt i trädgårdstrender, har intresset för trädgårdsskötsel ökat stadigt bland finländarna i flera års tid.

- När det är lågkonjunktur satsar folk i allmänhet mer på att sköta om sitt hem och sin trädgård och bonar om där istället för att åka på längre resor, säger Arle.

Odling på balkongen populärt

Arle nämner köksträdgårdsväxterna som en växande trend.

Frilandsgurkan blomstrar
Bildtext Det är populärt att odla minigurkor.
Bild: YLE/Strömsö

- Örter och hemodlat och mindre växter såsom minigurkor och minitomater är i ropet.

Sommarblommorna är också populära, till exempel penséer, petunior och dahliablommor.

Enligt Arle ser man ser väldigt mycket krukodling på terrasser och balkonger.

- Det är inte längre så vanligt med rabattrosor och stora rabatter, säger Arle.

Kort säsong för trädgårdsprylar

Enligt Arle går det sämre för en del större trädgårdskedjor eftersom mataffärer har kommit in på trädgårdsområdet och har ett större utbud av trädgårdsprodukter i sitt sortiment.

Persilja och sallad i odlingslådor.
Bildtext Över 60 procent av finländarna önskar att den egna trädgården vore mer trivsam.
Bild: YLE/Strömsö

- Tulpaner har man redan ganska länge haft i matbutikerna, men nu börjar man se orkidéer och krysantemer i krukor och snittblommor. Matbutikerna har också gått in för att sälja inneväxter, som är en av de största trädgårdstrenderna just nu, säger Arle.

Plantagen, som är det största nordiska företaget i trädgårdsbranschen, har 11 affärer i Finland.

Säsongen för trädgårdsprylar är inte särskilt lång. Trädgårdskedjor som Taimia (Puutarhanikkarit), som nyligen öppnat en ny butik i Hertonäs i Helsingfors och Muhevainen, öppnar vid påsk och stänger till vintern.

- Det är inte så många som är intresserade av trädgården i november, då försöker man främst hålla sina inneväxter vid liv. Trädgårdsintresset vaknar till liv på våren, säger Henrika Arle.

Läs Henrika Arles trädgårdsblogg här.