Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 12 nepalesiska guider dog på Mount Everest

Från 2014
Uppdaterad 18.04.2014 14:34.
Vy av Mount Everest
Bild: EPA/NARENDRA SHRESTHA

På världens högsta berg Mount Everest i Nepal har minst tolv nepalesiska guider, så kallade sherpas, dödats i en lavin vid den mest populära leden upp till toppen. Det är den värsta olyckan på världens högsta berg.

Dessutom saknas 3 guider enligt ögonvittnen i baslägret dit offren har förts.

Den delen av leden som drabbades av lavinen vid halv sju tiden lokal tid i morse ligger strax under läger nr 2, på 6 400 meters höjd. Guiderna satte upp rep i området som kallas Popcornfältet för hundratals bergsklättrare som väntar längre ner i baslägret.

Guider och utländska bergsbestigare deltar i försöken att gräva upp offer ur snömassorna och minst en helikopter deltar i räddningsarbetet.

Värsta olyckan någonsin

Karta över Himalaya med omnejd
Bild: Yle

Enligt experter var det här var den värsta olyckan vid Mount Everest som har skördat tiotals dödsoffer sedan berget bestegs första gången år 1953 av Sir Edmund Hillary och sherpan Tenzing Norgay.

-Den värsta olyckan tills nu inträffade år 1996 då 8 personer omkom i en olycka som beskrevs i boken "Into Thin Air", säger Elizabeth Hawley, som har en databas om bergets historia.

Över 4000 klättrare har nått upp till toppen längs två huvudleder, av vilka den ena ligger i Nepal och den andra i Kina. Det är mycket svårt och riskfyllt att genomföra räddningsoperationer på berget och döda har ofta lämnats kvar då det är svårt att få ner liken.

Det här var årets första allvarliga olycka vid Mount Everest där det nu är högsäsong för bergsklättrare. Hundratals bergsbestigare, guider och bärare har samlats i baslägret i väntan på bättre väderförhållanden.

Klättrarna försöker nå toppen på det 8 850 meter höga berget före slutet av maj då vårens säsong tar slut när monsunen börjar.

Finlands utrikesministerium kunde under morgonen inte säga om finländare kan ha råkat ut för lavinen.